Obilježavanje dana sjećanja na stradanje i progon Srba

Izvor: Cafe.ba, 04.Avg.2015, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obilježavanje dana sjećanja na stradanje i progon Srba

SREMSKA RAČA - Obilježavanje Dana sjećanja na stradanje i progon Srba, koje zajednički organizuju vlade Republike Srpske i Srbije, počelo je simboličnim susretom predsjednika Srpske Milorada Dodika i premijera Srbije Aleksandra Vučića na mostu između Rače i Sremske Rače, nakon čega su dvojica zvaničnika spustila u rijeku Savu vijence u znak sjećanja na postradale Srbe.

Nakon spuštanja vijenaca u rijeku Savu, intonirane su himne Republike Srpske i Srbije, te >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << je uslijedio parastos za sve postradale Srbe koji služi NJegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Potom slijedi umjetnički program pod nazivom "Naša je tuga...velika" u izvođenju studenata Akademije umjetnosti iz Banjaluke, obraćanje Đurđice Popović, djevojke iz izbjegličke kolone, dok će pjevačko društvo Kulturno-umjetničkog društva "Krajina" izvesti numeru "Kad se sjetim Krajine i Knina".

Nakon toga predviđeno je obraćanje predsjednika Srpske Milorada Dodika, horsko izvođenje pjesme "Tamo daleko", te obraćanje predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

Po okončanju obraćanja hor "Srbadija" će izvesti pjesmu "Ovo je Srbija", čime će manifestacija biti završena.

Obilježavanju prisustvuje više od 10.000 ljudi, među kojima i ministri iz vlada Srpske i Srbije, predstavnici drugih državnih organa Srpske i Srbije, Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora i lokalnih zajednica.

Za Dan žalosti proglašen je 5. avgust, kada će biti služen parastos i održana centralna memorijalna manifestacija u beogradskom Centru "Sava", a tačno u podne Srbija i Srpska će stati na jedan minut, oglasiće se sva crkvena zvona i sve sirene.

Zajedničko obilježavanje 5. avgusta kao Dana sjećanja na stradanje i progon Srba dogovoreno je na zajedničkoj sjednici Vlade Srpske i Vlade Srbije 26. juna u Beogradu.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.