Junače se bez pokrića, Srebrenica je deo RS

Izvor: Vesti-online.com, 12.Avg.2016, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Junače se bez pokrića, Srebrenica je deo RS"

"Srebrenica je teritorijalno lokalna zajednica u okviru Republike Srpske i u tom pogledu nikakav referendum ni bilo šta drugo neće to promeniti", izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Procedura Ustavom BiH predviđa da o tim pitanjima razgovaraju dva entiteta, a ne nikakve unilateralne odluke bilo koga, objasnio je on.

- S druge strane, tamo u parlamentu su i Srbi, tako da je to samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << junačenje bez pokrića i u tom pogledu apsolutno neprihvatljivo i neodrživo i neće se ni desiti - rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

Prema njegovim rečima, veoma je jasno da je ustavnim poretkom predviđena i raspodela teritorije i da referendum RS o Danu Republike nije pitanje teritorije niti bilo šta drugo vezano isključivo za pitanje koja su regulisana Ustavom.

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković potvrdio je ranije u petak da će naredne sedmice biti održan sastanak, kako je kazao, probosanskih političkih aktera, na kojem će se dogovoriti detalji inicijative o referendumu za izdvajanje Srebrenice iz Republike Srpske.

O toj inicijativi raspravljaće se na prvoj narednoj sednici Skupštine opštine Srebrenica, rekao je Duraković za Al Džaziru.

Bošnjački predstavnici u Skupštini opštine Srebrenica iniciraju raspravu o izdvajanju te opštine iz Republike Srpske, kao odgovor na odluku Ustavnog suda da nema prepreka za održavanje referenduma o Danu Republike Srpske.

Predsednik Dodik izjavio je u četvrtak da više nema prepreka za održavanje referenduma u Republici Srpskoj 25. septembra.

Odluka o referendumu usledila je nakon što je Ustavni sud BiH, reagujući na apelaciju člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, doneo odluku da obeležavanje 9. januara kao Dana RS nije u skladu sa državnim ustavom.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.