Izvor: Blic, 12.Jan.2018, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa „EuroBlica“ i predsednika RS u punom jeku: Trgovi i ulice u Srpskoj već poneli naziv 9. januar

Inicijativa predsednika RS Milorada Dodika i “EuroBlica” da svaka opština i grad daju jednoj ulici ili trgu naziv 9. januar u prvim danima januara je počela da se i provodi.

Iako se u mnogim lokalnim zajednicama još uvek čekaju prve sednice skupština kako bi se donele odluke koja ulica će poneti naziv 9. januar, pojedini načelnici i gradonačelnici su već realizovali obećanje koje su dali “EuroBlic” prethodnih dana.

Na dan proslave Dana Republike, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Laktašima je otvoren Trg 9. januar ispred gradske uprave ove lokalne zajednice. Svečanosti je prisustvovalo nekoliko stotina građana, a tablu sa nazivom otrili su načelnik Laktaša Ranko Karapetrović i predsednik RS Milorad Dodik.

- Odlukom da se trg ispred zgrade opštine Laktaši nazove po 9. januaru pokazano je poštovanje prema svim koji su živote položili u temelje RS. Ovo je jedan od najznačajnijih i najlepših trgova u Laktašima – izjavio je na svečanosti Karapetrović.

Predsednik Srpske je tom prilikom ponovno pozvao načelnike i gradonačelnike da u toku ove godine svaka opština ima trg, ulicu ili instituciju nazvanu po Danu Republike.

Na jugu Srpske, prvi čovek Trebinja Luka Petrović već je odredio koju će ulicu predložiti odbornicima Skupštine grada da ponese naziv 9. januar.

- Ulica u čast kada je zvanično osnovana RS biće dosadašnja Ulica Vojvode Stepe Stepanovića – od nekadašnjeg Kluba do kružnog toka kod Autobuske stanice – izjavio je Petrović.

On je naveo da je deo ove ulice rekonstruisan prošle godine, te da su u njoj smeštene važne institucije u Trebinju. Petrović je najavio i da će se uskoro taj predlog naći pred odbornicima Skupštine grada.

Načelnik opštine Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da će ova zajednica tokom ove godine dobiti nekoliko novih ulica i jedna od njih će se sigurno poneti naziv 9. januar, prema inicijativi “EuroBlica” i predsednika Srpske.

- Lokalna zajednica smo koja je nastala, rasla, razvijala se i stasavala sa Srpskom. Najmanje što možemo za našu Republiku da uradimo jeste da damo ime jednoj ulici po datumu njenog rođendana. Prva nova ulica koju budemo izgradili ove godine poneće naziv 9. januar – kaže Ćosić.

Trgovi u nekoliko zajednica

Nakon što su Laktaši dali naziv Trgu 9. januar to bi uskoro moglo da se desi u Bijeljini, Gradiški, ali i Srpcu. Prvi ljudi ovih zajednica najavili su da će predložiti da njihovi trgovi ponesu naziv po danu kad je nastala Republika Srpska.

„EuroBlic“ je objavio da se u Banjaluci razmišlja da trg u centru grada, gde je prvobitno bila planirana izgradnja tržnog centra, ponese naziv - 9. januar.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.