Dodik uporedio sebe sa Miloševićem, pa Šmita nazvao fašističkim smećem

Izvor: B92, 28.Sep.2023, 14:55

Dodik uporedio sebe sa Miloševićem, pa Šmita nazvao fašističkim smećem

Banjaluka -- Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik nazvao je visokog predstavnika za BiH Kristiana Šmita "fašističkim smećem".

Za sve probleme koje ima optužio je Zapad, a istočne sile je hvalio kao jedine poželjne partnere.

Dodik već mesecima tvrdi da Šmit nije zakonski imenovani visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu jer imenovanje koje je izvršio Upravni odbor Veća za implementaciju mira >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (PIC) nije potvrdio Savet bezbednosti UN.

To je rezultiralo usvajanjem zakona u parlamentu RS koji je zabranio sprovođenje obavezujućih odluka visokog predstavnika, a predsednik Republike Srpske proteklih nedelja koristi svaki nastup kako bi vređao Šmita.

Sada ga je u intervjuu za entitetsku novinsku agenciju Srna nazvao sledbenikom fašista i smećem.

"On je fašističko smeće koji je došao da nam ispriča nekakvu priču", rekao je Dodik, koji će uskoro morati na sud upravo zato što odbija da poštuje odluke koje donosi visoki predstavnik.

On je ovu činjenicu prokomentarisao rečima da veruje u sud i pravosuđe u kojima su sudije i tužioci Bošnjaci.

Dodik je, kao i većina njegovih najbližih saradnika, pod sankcijama SAD i Velike Britanije zbog sprovođenja secesionističke politike i ugrožavanja stabilnosti Bosne i Hercegovine, a sada kaže da je to dokaz da najmoćnije zapadne zemlje vode antisrpsku politiku, pa treba da se okrenu Istoku.

"Kada vam neko pruži ruku sa Zapada, onda znajte da je to prevara. Kada vam pruži ruku sa Istoka, znajte da će posao biti realizovan", smatra Dodik. On je sebe uporedio sa Slobodanom Miloševićem i tvrdio da su i jedan i drugi bili i ostali na udaru jer brane Srbe i Srbiju, a opoziciju je opisao kao kvislinge.

"Kao što je u vladi Ante Pavelića bilo Srba koji su bili generali ustaške vojske koja je izvršila genocid nad Srbima, tako danas imate Partiju demokratskog progresa i druge", rekao je Dodik.

On je pozvao današnje Srbe da se ponašaju kao da se još vodi bitka na tzv. Kosovu, a za Hrvate i Bošnjake je poručio da mu "ne smetaju", ali samo dok čuvaju svoju nacionalnu i versku pripadnost privatnom. "Oni treba da imaju sva prava i ovde u Banjaluci. Vera je njihova privatna stvar i dok je tako, dobro je. Ali nije u redu ako se taj identitet nameće", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"ON JE FAŠISTIČKO SMEĆE" Dodiku popustile kočnice pa žestoko udario na Šmita, a onda poslao važnu poruku

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Sep.2023

Za Hrvate i Bošnjake je rekao kako mu "ne smetaju", ali samo dok svoje nacionalno i versko opredeljenje drže u privatnosti...Lider bosanskih Srba Milorad Dodik nazvao je visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita "fašističkim smećem", za sve probleme koje ima optužio je Zapad, a istočne sile...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.