Dodik kod Putina: Prst u oko Zapadu?

Izvor: B92, 15.Sep.2016, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik kod Putina: Prst u oko Zapadu?

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da je njegova poseta Rusiji ranije dogovorena s kabinetom Vladimira Putina, a da je održavanje referenduma gotova stvar.

Poznavaoci prilika nedvodmisleno kažu da je poziv iz Moskve "jasna poruka", ali da je na Putinu da proceni da li će otvorenom podrškom referendumu gurati Zapadu prst u oko.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Prst u oko ili ne, Dodik zna zašto ide u Moskvu.

"Referendum je gotova stvar. On će se održati 25, sve tehničke i druge pripreme su urađene, a što se tiče osporavanja, svi su uradili što su mogli. Nije presudna činjenica da li ja idem ili ne idem 22. tamo, nego je presudna naša odluka da taj referendum sprovedemo i mi ćemo njega sprovesti", rekao je predsednik RS Milorad Dodik.

Sudbinu referenduma odrediće politička odluka Ustavnog suda, smatra Miša Đurković. Odlazak u Moskvu vidi kao deo "ukupne političke borbe".

"Naravno, za Rusiju je strašno bitna ova poseta zbog toga što pokazuje da ima uticaja na aktuelna kretanja na Balkanu što u ukupnoj ovoj slagalici gde svakodnevno vidimo odmeravanja odnosa SAD i Rusije je deo jedne velike borbe. S druge strane za Dodika je to strašno bitna podrška pred sam referendum", smatra

Miša Đurković iz Instituta za evropske studije.

Na potezu je Moskva, koja treba da pokaže da li im je potreban jači konflikt sa Zapadom zbog Balkana ili nije, smatra urednik NIN-a.

"To će biti najsnažnija leđa koja Dodik može da ima", kaže urednik NiN-a Nikola Tomić.

Da li očekujete da će Putin da bude baš tako eksplicitan?

"To je ono što Dodik sigurno želi. Putin će proceniti da li mu je potreban prst u oko Zapadu time što bi snažno podržao Dodika", dodao je Tomić.

Poziv Putina Dodiku tri dana pred odluku je snažna podrška, smatra Tomić, a da li će lider Republike Srpske iz Rusije doneti "poker" ili "ful" zavisi samo od Moskve.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.