Dodik: Vučiću neće biti lako, ali štitiće interese i Srbije i svih Srba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2020, 17:53

Dodik: Vučiću neće biti lako, ali štitiće interese i Srbije i svih Srba

Diplomatske aktivnosti, vezane za Kosovo i Metohiju, koje očekuju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i sa Vašingtonom i sa Briselom, neće biti lake, niti treba očekivati brza rešenja, izjavio je danas srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

"Da je moglo lako i brzo, rešenje se sigurno ne bi čekalo do danas", rekao je Dodik za Srnu i dodao:

"U jedno sam, ipak, siguran - Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vučić će na najbolji način štititi i državne i nacionalne interese Srbije, i u to nemam sumnje", rekao je Dodik.

Normalizacija odnosa u regionu je, kaže, u vrhu prioriteta države Srbije, ali i Srba kao naroda, ma u kojoj državi regiona da žive.

Stoga smatra da predstojeći razgovori treba da idu u pravcu smirivanja tenzija u celom regionu, ali bez upotrebe dvostrukih standarda.

Dodik je ocenio da se stabilizacija Zapadnog Balkana može postići poštovanjem međunarodnih ugovora i rezolucija Saveta bezbjednosti UN, te da bi to bio siguran put ka održivom rešenju otvorenih pitanja u regionu.

"Kada to kažem, mislim na potrebu pune podrške provođenju rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, ali i pune podrške primeni izvornog teksta Sporazuma iz Dejtona, kojim je uspostavljena današnja BiH", rekao je Dodik I istakao da insistira na terminu izvorni tekst sporazuma, jer BiH je na korak od rasula upravo zbog činjenice da je izvorni tekst sporazuma, na koji je Republika Srpska stavila potpis, promenjen.

On je izrazio uverenje da će predstojeći razgovori Beograda i Prištine, ali i oni koji posreduju u tim razgovorima, imati u vidu i regionalni kontekst i regionalne probleme, koji nije samo pitanje odnosa Beograda i Prištine.

"Treba imati u vidu da je gotovo tridesetogodišnje posredovanje međunarodnog faktora samo dodatno zakomplikovalo odnose u BiH i dovelo do neodrživog stanja, jer je ta međunarodna zajednica bila na jednoj strani, u ovom slučaju muslimansko-bošnjačkoj i nije uvažavala stavove i status Srba, kažnjavajući ih i vršeći na njih nezapamćen pritisak", naveo je Dodik.

On je naglasio da je zato danas pozicija Republike Srpske oskrnavljena u odnosu na položaj koji je dobila izvornim Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH.

"Samo naivni veruju da BiH sa intervencionizmom OHR može preživeti. Danas je jedino jasno da ta ista međunarodna zajednica pokušava da odvoji rešavanje problema na Zapadnom Balkanu, što je siguran znak novih problema. Stvar treba gledati uzročno posledično, a ne ignorišući probleme. BiH je neuspešan međunarodni eksperiment, zato su u zabludi oni koji veruju da su BiH pospremili, a onda tu svoju zabludu nameću i drugima", ukazao je Dodik.

On je ocenio da je vreme da se srpsko nacionalno i državno pitanje na Balkanu gleda jedinstveno.

"Uveren sam da je naše pravo da iskažemo jedinstven zahtev za nacionalno i državno okupljanje ", zaključio je srpski član Predsedništva BiH.

Scene nasilja u Budvi za svaku osudu 

Dodik je istakao da su današnje scene ekstremnog nasilja u Budvi brutalne i za svaku osudu, kao što je za osudu i način rešavanja političkih pitanja neprimerenom policijskom akcijom, pogotovo jer nisu iscrpljena sva pravna i politička sredstva.

"Niko kome je stalo do mira i dostojanstva, bilo gde, a pogotovo u našoj regiji, ne može spokojno da gleda scene nasilja u Crnoj Gori. Prvo one s nasiljem prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenoj imovini, prema episkopima i sveštenicima naše crkve, a onda i ove današnje scene nasilja nad lokalnim funkcionerima opštine Budva", rekao je Dodik upitan da prokomentariše današnje nemile scene u Budvi i hapšenje lokalnih zvaničnika.

On je u izjavi za Srnu konstatovao da scene ekstremnog nasilja iz Budve nad službenikom lokalne samouprave neodoljivo podsećaju na nedavne scene iz SAD, u kojima je usled policijske torture zadavljen tamošnji Afroamerikanac.

"Vlast koja poseže za policijskom silom u rešavanju političkih pitanja gazi sva demokratska dostignuća i ne može se smatrati narodnom. Meni kao političaru je to odavno jasno. Razumem da nekima nije i da uvođenje demokratije silom smatraju vrhuncem svoje moći. Ja, pak, mislim da je u pitanju nemoć, koja se manifestuje kroz ovakve nervozne akcije", ocenio je srpski član Predsjedništva BiH.

Naglasio je da u Republici Srpskoj ili BiH nikada nije zabeležen nijedan slučaj diskriminacije ili torture nad pripadnicima crnogorske nacionalne manjine ili njihovim nacionalnim vrednostima.

"Nažalost, to se ne može reći za naš narod u Crnoj Gori, čije vrednosti su brutalno napadnute. Ako bi u jednoj rečenici morao da se osvrnem na nemile scene koje danas pristižu iz Budve poslužio bi se stihovima najčuvenijeg Srbina iz Crne Gore i jednog od najčuvenijih koga Srbi imaju, velikog Njegoša koji reče: 'Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečoveštvom", kazao je Dodik.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik,   Vašington

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MILORAD DODIK ČVRSTO UBEĐEN: Aleksandar Vučić na najbolji način štiti interese Srbije

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jun.2020

Dodik je ocenio da se stabilizacija Zapadnog Balkana može postići poštovanjem međunarodnih ugovora i rezolucija Saveta bezbednosti UN, te da bi to bio siguran put ka održivom rešenju otvorenih pitanja u regionu..Diplomatske aktivnosti, vezane za Kosovo i Metohiju, koje očekuju predsednika Srbije...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Dodik: Vučić će štititi interese Srbije, razgovori sa Prištinom treba da idu u pravcu smirivanja tenzija

Izvor: Večernje novosti, 18.Jun.2020, 11:28

Milorad Dodik srpski član predsedništva BiH o dijalogu Beograda i Prištine BANjALUKA - Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio jeda diplomatske aktivnosti koje očekuju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, bilo da je reč o najavljenim razgovorima u Vašingtonu...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.