Dodik: Srebrenica je deo Srpske i to niko neće promeniti

Izvor: RTS, 12.Avg.2016, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Srebrenica je deo Srpske i to niko neće promeniti

Srebrenica je teritorijalno, lokalna zajednica u okviru Republike Srpske, i u tom pogledu nikakav referendum ni bilo šta drugo neće to promeniti, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Procedura Ustavom BiH predviđa da o tim pitanjima razgovaraju dva entiteta, a ne nikakve unilateralne odluke bilo koga, objasnio je Dodik.

"S druge strane, tamo u parlamentu su i Srbi, tako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je to samo junačenje bez pokrića, i u tom pogledu apsolutno neprihvatljivo i neodrživo i neće se ni desiti", rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.
Prema njegovim rečima, veoma je jasno da je ustavnim poretkom predviđena i raspodela teritorije i da referendum RS o Danu Republike nije pitanje teritorije niti bilo šta drugo vezano isključivo za pitanja koja su regulisana Ustavom.
Načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković potvrdio je ranije danas da će naredne sedmice biti održan sastanak, kako je rekao, probosanskih političkih aktera, na kojem će se dogovoriti detalji inicijative o referendumu za izdvajanje Srebrenice iz Republike Srpske.
O toj inicijativi raspravljaće se na prvoj narednoj sednici Skupštine opštine Srebrenica, rekao je Duraković za Al Džaziru.
Bošnjački predstavnici u Skupštini opštine Srebrenica iniciraju raspravu o izdvajanju te opštine iz Republike Srpske, kao odgovor na odluku Ustavnog suda da nema prepreka za održavanje referenduma o Danu Republike Srpske.
Predsednik Dodik izjavio je u četvrtak da više nema prepreka za održavanje referenduma u Republici Srpskoj 25. septembra.
Odluka o referendumu usledila je nakon što je Ustavni sud BiH, reagujući na apelaciju člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, doneo odluku da obeležavanje 9. januara kao Dana RS nije u skladu sa državnim ustavom.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DODIK: Srebrenica je deo Srpske i to niko neće promeniti

Izvor: Kurir, 12.Avg.2016

...Dodik je u izjavi za Radio-televiziju Republike Srpske napomenuo da su u Skupštini opštine Srebrenica i Srbi.."S druge strane, tamo u parlamentu su i Srbi, tako da je to samo junačenje bez pokrića, i u tom pogledu apsolutno neprihvatljivo i neodrživo i neće se ni desiti", kaže predsednik Srpske..Prema...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.