Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Dec.2019, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: SNSD odbacuje najavu nametanja Zakona o negiranju genocida i Pribeov izveštaj

Srpski član Predsedništva BiH ;i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da odbacuje moguću odluku visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida u BiH.

"Nije valjda da je potrebno da se njihova istina brani takvim nametanjem i nasiljem… Bilo je za očekivati da visoki predstavnik prestane sa svojim nezakonitim ponašanjem, vanustavnim, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << vandejtonskim, vancivilizacijskim", kazao je Dodik na konferenciji za novinare posle sednice Izvršnog komiteta SNSD.

On je naveo da SNSD odbacuje i ranije odluke visokih predstavnika, ocenivši da nametanje odluka i zakona od visokog predstavnika "nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom".

"To je međunarodni kriminal i nasilje. Incko, ako nema šta drugo da radi, mogao je da se pokupi i ode. Ionako smeta ovde", rekao je Dodik.

On je dalje kazao da SNSD odbacuje i izveštaj evropskog eksperta ;Rajnharda Pribea o stanju u pravosuđu u Bosni i Hercegovini.

Dodik je naveo da je Pribeov izveštaj "tendenciozan i politički motivisan", da se "ne radi o pravnom izveštaju, već pokušaju da se diskredituje Ustav BiH i ustavna prava entiteta".

"To je pokušaj da se legalizuju nepravna ponašanja visokih predstavnika i njihove intervencije u pravnom sistemu BiH i da se Ustav prilagodi promenama koji su oni uradili, a da u tom izveštaju nigde nije rečeno da ti zakoni nisu u skladu sa Ustavom", ocenio je Dodik.

Navodeći da Pribeov izveštaj za SNSD ne može služiti ni kao osnova za bilo kakve razgovore o reformi pravosuđa, on je istakao da "ne dolazi u obzir formiranje Vrhovnog suda BiH", što je navedeno u izveštaju.

Prema njegovim rečima, SNSD zahteva da se poštuju ustavne nadležnosti i prava konstitutivnih naroda koji se ne pominju u Pribeovom izveštaju, već se koristi termin građani.

"SNSD smatra da ne treba da učestvuje u inicijativama za promenu Ustava u BiH. Kada to dođe, mi ćemo zatražiti od Narodne skupštine RS da utvrdi da li je potrebno da mi uopšte učestvujemo u promenama Ustava i da se utvrdi plan šta bi i na koji način mogla da prihvati sama RS", naveo je Dodik.

Viši nezavisni pravni stručnjak Evropske unije Rajnhard Pribe je nedavno predstavio glavne nalaze Izveštaja nezavisnih viših eksperata o pitanjima vladavine prava u BiH, u kome je upozorio na niz duboko zabrinjavajućih nedostataka u toj oblasti.

EU je potom pozvala sve političke lidere u BiH, nadležne vlasti, pravosudne institucije i sve nosioce pravosudnih funkcija da se odmah počnu baviti nalazima Izveštaja i odgovarajućim ključnim prioritetima koji su identifikovani u Mišljenju Evropske Komisije.

Dodik je na kraju rekao da bi novi Savet ministara BiH trebalo da bude formiran do 24. decembra, a najkasnije do kraja godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

DODIK OŠTRO O INCKU “Ako nema šta da radi u BiH nek se spakuje i ode, ionako smeta”

Izvor: Blic, 13.Dec.2019

Predsednik SNSD Milorad Dodik izjavio je danas da je bilo za očekivati da visoki predstavnik Valentin Incko prestane sa nezakonitim ponašanjem koje je vanustavno, vandejtonsko i vancivilizacijsko, te mu poručio da se spakuje i ode iz BiH ako nema ništa drugo da radi.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.