Dodik: Niko neće pitati Srbiju da li će Kosovo imati stolicu u UN

Izvor: Blic, 14.Feb.2013, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Niko neće pitati Srbiju da li će Kosovo imati stolicu u UN

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da će 2014. biti ključna za region, da strancima odgovara sadašnji sastav vlasti u Srbiji i da narod neće znati šta se desilo na Kosovu.

"Nama danas treba ono što imaju svi drugi narodi - jasan nacionalni interes.

Mislim da krajnji cilj tog novog plana treba da bude integracija srpskog naroda na ovim prostorima", rekao je Dodik u danas objavljenom intervjuu za Nedeljnik.

Dodik je rekao da je "očigledno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je 2014, godina obeležavanja 100. godišnjice Prvog svetskog rata, ključna za region" i da je "očigledno da neki centri moći planiraju da mnoge stvari poravnaju u regionu".

"Srbija je potencijalno jedina zemlja koja može i treba da bude najjača zemlja na Balkanu. Ali, nažalost, mi i dalje ne uspevamo da iskoristimo tu svoju poziciju", naveo je Dodik.

Dodik je ocenio i da bi srpska vlast sada mogla "znatno da odgovara strancima u ostvarivanju njihovih ključnih pitanja".

On je takođe rekao da su se "ovde svi politicki predstavnici dogovorili da politika RS prema NATO-u mora da bude vezana za politiku Srbije".

"Mi ne želimo da na Drini imamo NATO granicu", poručio je Dodik.

Povodom Kosova, za koje je rekao da se "faktički iz dana u dan sve više priznaje", Dodik je naveo da je "očigledno da su stranci preko Kosova hteli da ponize srpski narod u celini i da to nastavljaju da čine s ovom politikom 'korak po korak' dobijanja samostalnosti".

"Korak po korak" će nas, kako je rekao, dovesti u poziciju da ćemo na jedan netransparentan i nenacionalni način dočekati da se reši to pitanje i to tako što će "narod ostati osakaćen za priču šta se tamo stvarno desilo".

Kako je naveo, niko neće pitati Srbiju da li će Kosovo imati stolicu u UN i "u jednom trenutku će se naći dovoljan broj glasova po poslovniku o radu UN, kada će oni pod pritiskom SAD proglasiti Kosovo i dati im stolicu u UN".

Upitan da li misli da je poslednjih meseci Aleksandar Vučić postao najvažniji čovek u Srbiji, Dodik je rekao da "Vučić snažno raste u političkom rejtingu u Srbiji i da je očigledno čovek broj jedan te vlasti".

Govoreći o odnosima sa zvaničnicima u Srbiji, predsednik RS je rekao i da je "najpragmatičniji odnos i najbolje razvijene odnose" imao sa Vojislavom Koštunicom, jer je on bez oklevanja podržavao svaki projekat koji je približvao ili jačao saradnju Srbije i RS.

Kada bi zamislio sebe kao čoveka koji vodi Srbiju, Dodik je rekao da bi imao čvršći stav o Kosovu, da bi tražio sever Kosova i da se reguliše status Srba na jugu.

Založio bi se, kako je rekao, za snažan program rehabilitacije sela i poljoprivrede, za ekspanziju privatnog kapitala iz Srbije u regionu i rešavanje energetske stabilnosti, uz jače energetsko vezivanje za Rusiju.

"I definisao bih, naravno, jasan odnos prema RS. Da se napravi jasan nacionalni program koji bi za krajnji cilj imao - integraciju dve republike", rekao je Dodik.

Povezane vesti: Nikolić i Dodik očekuju sve bolju saradnju Srbije i RS Dodik potpisao memorandum o kraku Južni tok kroz RS Dačić i Dodik sa izraelskim šefom diplomatije na večeri kod Kusturice Dodik: Srbiji će tražiti da prizna Kosovo za ulazak u EU Dodik: Nikolić je u pravu za Srebrenicu
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.