Dodik: EU nije ono što je bila; Rusi ne ucenjuju, samo nude pomoć

Izvor: B92, 31.Jul.2023, 11:05

Dodik: EU nije ono što je bila; Rusi ne ucenjuju, samo nude pomoć

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je izjavio da EU i zapadni svet nisu jedina mesta finansiranja i naglasio da RS ima odlične odnose sa Moskvom.

Dodik je rekao da ne veruje u Evropu koju nazire, a da ona koja je izazvala njegovo poverenje više ne postoji.

"Verovati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u nešto stvar je lične refleksije i spoznaja. Evropa je , a to možemo da čitamo u poslednje vreme, u jednoj regresiji koja podrazumeva da pada standard stanovništva, u Nemačkoj očekuju mnogo problema, na sceni je deindustrijalizacija same EU, jer su usvojeni zakoni koji zabranjuju državnu intervenciju u realni sektor, a SAD su donele zakon koji to stimuliše, tako da se velike industrije premeštaju u SAD", naglasio je Dodik.

Dodik je naglasio da Srpska ima dobre odnose sa Moskvom, koja nikada nije postavljala uslove.

"Zapad je od nas tražio da se povinujemo njihovim stavovima, ali stavovi o Rusiji, istorijski gledano, nikada nisu bili isti kod nas i u, recimo, Nemačkoj. Zašto bi to sad bilo drugačije? Kad god sam pričao sa Vladimirom Putinom, nikad ništa nije tražio. Zapadnjaci stalno nešto traže, Rusi samo pitaju kako mogu pomoći", naglasio je Dodik.

On je istakao da Srpska ne može biti konzument finansijske pomoći EU, koja nikad nije dovoljna, a da se odrekne strateških pitanja.

"Ako nismo vidljivi, ne zanima nas EU, zašto bismo bili u procesima koji smanjuju našu autonomiju. Nismo mi naivni, danas zapadni svet nije jedino mesto finansiranja. Njihovo finansiranje je sve rigoroznije i zasniva se na kupoprodaji. Ako vam nešto daju, traže promene u društvu. Jednom kad bismo izgubili ovo što imamo, nikad to ne bismo vratili, osim u jednoj varijanti koju neću ni da pomenem. Mi Srpsku ne damo. I to shvataju u Briselu. Kad vide da postoje alternative, skaču na nas", naveo je Dodik.

Dodik je izjavio da uz set evropskih zakona koji će biti na dnevnom redu parlamenta BiH krajem avgusta istovremeno treba da bude pripremljen i zakon kojim će biti rešeno pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

"Ovo je samo prva faza. Radna grupa ima rok do kraja avgusta ili u septembru da predoči rešenje za pitanje stranih sudija. To više nije test za nas, već za neke druge. Realno gledano, to nije bilo moguće uraditi ranije", rekao je Dodik za banjalučki "Glas Srpske".

On ističe da nije ni optimista ni pesimista po tom pitanju.

"Sve što se radi na nivou BiH je veoma težak proces. Imate tri strane sa koliko hoćete struja. Kada neko iz Banjaluke to posmatra idealistički, naravno da mu sve što se događa izgleda haotično. Ne želimo da načinimo problem ni drugoj niti trećoj strani nego je cilj da vratimo autoritet tom Ustavnom sudu", naveo je Dodik.

Važno je, zaključio je Dodik, da na snazi ostaju zakoni Republike Srpske o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda i neobjavljivanju odluka OHR-a u Službenom glasniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.