Izvor: Politika, 25.Dec.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Bilo bi opasno da Srbija ostane neutralna, a da RS ide ka članstvu u NATO

Od našeg dopisnika

Sarajevo – Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da bi bila opasna situacija da Srbija ostane neutralna, a da RS ide ka članstvu u NATO-u. On je rekao da odluku o ulasku u NATO treba da donese narod RS na referendumu, ali da je sada javno mnjenje u RS protiv takve integracije.

„To je logično >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ako se uzme u obzir celi niz istorijskih razloga. Jedna od tih činjenica je i to što je NATO pre 20 godina bombardovao Srbe u BiH, a potom i Srbiju”, rekao je Dodik za najpoznatiji ruski portal vesti „Lenta”, prenose mediji u BiH.

Podsetivši da je Srbija, posle NATO bombardovanja proglasila vojnu neutralnosti, Dodik je ocenio da ne bi bilo dobro i da bi bila opasna situacija da Srbija ostane neutralna, a da RS ide ka članstvu.

„Još jedan važan detalj je to što je jedna od glavnih država sprovodnika ideje integracije BiH u NATO Turska, koju Srbi ne doživljavaju pozitivno. To je loš znak”, dodao je on, naglašavajući da ljudi ne vide nikakve pluseve od takvih integracija, nego samo maglovita obećanja.

Navodeći da NATO nije politički neutralna organizacija i da, uz sve to, u BiH postoji problem složenih političkih odnosa unutar zemlje, Dodik je konstatovao kako „sve to ukupno dovodi do toga da javno mnjenje u RS ne podržava integracije u NATO”, što on kao predsednik i političar treba da ima u vidu.

Predsednik RS naveo je da je nejasno koliko su dobre i integracije u EU, napominjući da je evrooptimizam opao.

„Mi ne možemo da budemo izolovana zemlja, mi moramo da budemo integrisani. Nas faktički prisiljavaju da se integrišemo u EU.Nejasno je koliko je to dobro. Može se reći da nivo evrooptimizma nije takav koliki je bio pre nekoliko godina, kako ovde tako i u samoj EU. Ali, ipak, taj projekat je i dalje snažan projekat”, objasnio je on.

Kada je reč o budućnosti RS, Dodik je naveo da je ključni momenat očuvanje autonomije i samostalnosti, kao i napredak u ekonomskom razvoju, koji će omogućiti visok nivo životnog standarda građana.

Govoreći o političkim odnosima sa Rusijom, Dodik je rekao da bezuslovno razume aktuelnu političku situaciju i podržava borbu ruskog predsednika Vladimira Putina i ruskog naroda.

„Mi jasno vidimo zašto se situacija razvija upravo na taj način. Osnovni ’problem’ Rusije je to što je ona uspela da vrati izgubljene pozicije i da ponovo postane snažna zemlja na međunarodnoj areni”, naglasio je on.

Na pitanje šta za njega, kao čoveka, znači Rusija, odgovorio je da je u velikoj meri Rusija za njega inspiracija, te da je napredak ruske državnosti u poslednjih 20 godina poučan primjer za sve.

D. Stanišić

objavljeno: 26.12.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.