Dobri odnosi sa Vučićem, Lavrov očitao lekciju Dodiku

Izvor: B92, 01.Okt.2018, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dobri odnosi sa Vučićem, Lavrov očitao lekciju Dodiku"

Mladen Ivanić, kandidat Saveza za pobjedu na predstojećim izborima, izjavio je da sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ima dobre odnose.

On je naveo i da je uveren u svoju pobedu i to uglavnom zbog toga, kako kaže, što njegov protivkandidat, aktuelni predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, više nema nikakvih argumenata.

Optuživši Dodika da je zloupotrebio njegovu izjavu da niko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa strane ne bi trebalo da se meša u izbore u BiH, pa ni Srbija, Ivanić kaže da predsednik Republike Srpske svakog pokušava da uvuče na svoju stranu pa i Srbiju.

"Ja i dalje stojim pri svom mišljenju koje sam jasno rekao na početku, niko izvana ne bi trebalo da se meša u izbore u BiH. Pa ni Srbija, niti bilo koja druga država", ponovio je Ivanić u predizbornom intervjuu za sarajevski portal Klix.ba.

Objašnjava da je u tome pogrešno to što se izvrću teze, spinuje i pravi priča tamo gde je nema, ali dodaje da je siguran da će to najmanje štetu naneti njemu.

"Dodik više nema svojih argumenata unutar Republike Srpske, doveo je zemlju do ekonomske propasti pa se krije iza koga stigne. Što uopšte ne znači da će uspeti. Poslednja istraživanja smo dobili i on i ja, i otud sva hajka. Sve je jednostavnije nego što se čini. Ja sam u značajnoj prednosti", rekao je Ivanić.

Upitan kakavi su njegovi odnosi sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Ivanić kaže da su ti odnosi "dobri i korektni", bez obzira što Dodik, kako kaže, nastoji izvrtanjem teza da ih prikaže drugačije.

Ističe da je milion puta zahvalio predsedniku Vučiću za svaku vrstu pomoći koju je Srbija pružila Republici Srpskoj, i političku i finansijsku.

"I zahvaljujem opet, i činit ću to i dalje", naveo je Ivanić, koji je aktuelni član Predsedništva BH iz reda srpskog naroda.

Srbija je, kaže, uvek bila uz nas i biće i dalje. To je, dodao je, sasvim prirodno, bez obzira na to ko bio na vlasti, i ovde i tamo.

"Kroz medije pod svojom kontrolom Dodik i njegovi sledbenici pokušavaju to da izokrenu. Moji odnosi s Vučićem su, kao što sam rekao do sada milion puta, dobri. A bili ste i sami svedoci naših brojnih prijateljskih susreta", ističe Ivanić.

Ukazuje da to što je, kako kaže, znao da kritikuje SNSD-ovu vlast da je potrošila novac koji nam je Srbija bratski dala za Telekom, ne znači da nema dobre odnose sa Srbijom.

"Naprotiv, stalo mi je da te dobre odnose, i Republike Srpske i BiH sa Srbijom, zadržimo", naveo je.

Govreći o slučaju Dragićević, Ivanić navodi da je to nešto što u ovom trenutku veoma potresa Republiku Srpsku i smatra strašnim to što je, kako kaže, Dodik vređao oda Davida Dragičevića i što taj slučaj koristi za predizborne tribine, koristi termine na javnom servisu RS i pokušava nevešto to da ublaži, a onda opet pokušava da uveri javnost da se neko drugi bavi politizacijom tog slučaja.

Na pitanje zašto se ponovo kandidovao za člana Predsedništva, Ivanić kaže da misli da je to vrlo uspešno radio u protekle četiri godine i da sa ovakvim političkim iskustvom imam još šta da ponudi.

Kao dodatni razlog je naveo upravo kandidaturu Milorada Dodika, koji je, kaže, Republiku Srpsku zavadio sa celim svetom, zavadio građane BiH međusobno, a na kraju podelio srpski narod, kao niko do sada.

"Neko mora da ga spreči da nastavi. I ja ću to i uraditi", rekao je Ivanić.

Komentarišući nedavnu posetu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Sarajevu i Banjaluci i odgovarajući na pitanje ko je od te posete najviše profitirao, Ivanić kaže:

"Vaše pitanje upravo nalikuje onome što je i Dodik pokušao, da neko profitira od posete važnog gosta. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov očitao je diplomatsku lekciju Dodiku i nije dopustio da ga bilo ko uvuče u izbornu kampanju. Rusija je prijatelj i Republici Srpskoj i BiH, samo što se u drugom delu BiH to manje ceni".

Ivanić je rekao i da mu je drago što je Lavrov posetio i Sarajevo i Banjaluku i bilo bi, dodao je, lepo kad bi više gostiju tog ranga u okviru svojih zvaničnih poseta dolazilo u Banjaluku.

To bi, istakao je, značilo da imamo dobre odnose sa svima.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ivanić: Korektno sa Vučićem

Izvor: Danas, 01.Okt.2018

Srbija je uvek bila uz nas i biće i dalje, to je prirodno, bez obzira na to ko bio na vlasti, i ovde i tamo, istakao je kandidat Saveza za pobedu za člana Predsedništva BiH Mladen Ivanić i istakao da su njegovi odnosi sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem "dobri i korektni, bez obzira što...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.