DODIK UDARIO NA NATO: BiH se ne nalazi na atlantskom putu, ovo je ZLOUPOTREBA

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Avg.2022, 19:40

DODIK UDARIO NA NATO: BiH se ne nalazi na atlantskom putu, ovo je ZLOUPOTREBA

Bosna i Hercegovina ni od koga nije tražila da se prave bilo kakvi posebni uslovi i mere za nju, pa tako ni od NATO-a, poručio je danas srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i istakao da NATO nema nikakvu ulogu u BiH i da nije čuvar njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Dodik je, reagujući na prepisku ministra inostranih poslova u Savetu ministara Bisere Turković i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, ocenio da je očigledno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << reč o još jednoj zloupotrebi.

On je istakao da Turkovićeva nema nikakva ovlašćenja u oblasti odbrane, ni na spoljnom, ni na unutrašnjem planu, te da je jedino nadležno mesto za komunikaciju sa NATO-om i drugim zemljama po vojnim pitanjima Predsedništvo BiH, koje je ovaj put zaobiđeno.

- To je ujdurma muslimanske strane, koja pokušava da osigura da ona na jedini način predstavlja BiH, što, naravno, nije tačno - ukazao je Dodik.

Dodik je ocenio da bi to i sam Stoltenberg trebalo da zna.

- A, ako ne zna, onda je nemušto uvučen u prepisku oko toga - rekao je Dodik.

On je ukazao i da učešće ministra odbrane u Savetu ministara Sifeta Podžića ranije u nekim konsultacijama ne znači odluku BiH.

- I u tom pogledu apsolutno dolazi do ignorisanja organa BiH - rekao je Dodik i naglasio da zato čudi kada Stoltenberg govori o suverenitetu BiH, koji je, kako kaže, drastično uništen i doveden u pitanje.

Dodik je istakao da BiH nije tražila nikakve dodatne mere, niti u njoj postoji maligni uticaj o kojem oni govore.

- Postoji uticaj drugih zemalja u svemu tome. BiH nije u nikakvom ugovornom odnosu sa NATO-om. Postoji Plan reformi, ali to je plan organa BiH, a ne ugovorni odnos sa Alijansom, tako da u tom pogledu apsolutno ne stoji tvrdnja da se BiH nalazi na atlantskom putu. To apsolutno nije tačno - naglasio je Dodik.

On je pojasnio da pokušaji da se to ponavlja, bez obzira na konkretnu situaciju na terenu, apsolutno ide samo u smeru toga da se ta situacija nametne, što, kako je ponovio, nije moguće.

- Predsedništvo BiH je utvrdilo Plan reformi, i to je jedina kontakt-tačka sa NATO-om. NATO nema nikakve uloge u BiH, nije čuvar njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta - ponovio je Dodik.

On je ocenio da je očigledno da NATO, na ovaj način, to ugrožava.

Srpski član Predsedništva BiH je istakao da i ako postoji neki uticaj, onda je to uticaj, i to dosta maligni, kolektivnog Zapada, koji je, kako je rekao, umesto da sprovodi Dejton, ruši Dejton i ustavni poredak BiH.

Dodik je odbio bilo kakvu mogućnost da pismo Turkovićeve generalnom sekretaru NATO-a ima zvanični karakter, jer je reč o, kako kaže, nezvaničnoj osobi koja je sebi dala za pravo da komunicira u ime muslimana u BiH.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg naveo je u pismu Turkovićevoj da će NATO "nastaviti da sarađuje sa BiH i drugim međunarodnim partnerima radi očuvanja stabilnosti i promocije reformi u BiH", saopšteno je danas iz Ministarstva inostranih poslova u Savetu ministara.

Stoltenberg je, u odgovoru Turkovićevoj na pismo u kojem ga je "upoznala o izazovima sa kojima se BiH suočava u vezi sa aktuelnim dešavanjima u Evropi i regionu", napomenuo da NATO snažno i nedvosmisleno podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, te funkcionalnost institucija.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik,   NATO

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Dodik: NATO nije čuvar integriteta i suvereniteta BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2022

Bosna i Hercegovina ni od koga nije tražila da se prave bilo kakvi posebni uslovi i mere za nju, pa tako ni od NATO-a, poručio je danas srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i istakao da NATO nema nikakvu ulogu u BiH i da nije čuvar njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta...Dodik...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.