Izvor: RTS, 03.Okt.2022, 06:25

CIK BiH o izborima za predsednika RS: Miloradu Dodiku 48,8 odsto, Jeleni Trivić 42,69 odsto glasova

Centralna izborna komisija BiH objavila je prve preliminarne rezultate izbora za predsednika Republike Srpske, prema kojima vodi kandidat SNSD-a Milorad Dodik. Dodik je konačnu pobedu proglasio noćas u pola tri, dva sata pošto je to učinila kandidatkinja PDP-SDS Jelena Trivić, javlja izveštač RTS-a. Izvesna pobeda Željke Cvijanović i Denisa Bećirovića >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za srpskog i bošnjačkog člana Predsedništva BiH. Željko Komšić vodi u izboru za hrvatskog člana.
U Bosni i Hercegovini su održani opšti izbori. Građani u Republici Srpskoj i Federaciji birali su kandidate za više od 500 funkcija. Prema nezvaničnim, odnosno nepotpunim preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije, pobedu su odneli Željka Cvijanović iz SNSD-a za srpskog člana Predsedništva BiH i Denis Bećirović kao predstavnik Bošnjaka. Prema podacima objavljenim na sajtu CIK BiH, u izboru za hrvatskog člana Predsedništva BiH vodi Željko Komšić iz Demokratskog fronta u odnosu na Borjanu Krišto iz HDZ-a BiH.

Što se tiče izbora za predsednika Republike Srpske, do jutros Centralna izborna komisija nije objavljivala podatke o preliminarnim rezultatima.
Nešto posle devet časova, CIK je na svom sajtu objavio nepotpune rezultate, na osnovu 81,91 odsto obrađenih biračkih mesta.
Prema tim podacima, kandidat SNSD-a Milorad Dodik osvojio je 242.851 glas ili 48,80 odsto, dok je kandidatkinja PDP-a Jelena Trivić osvojila 212.452 glasa ili 42,69 odsto. 
Predsednik CIK BiH Suad Arnautović rekao je noćas da u CIK-u do poslednje sinoćne konferencije nisu imali dovoljan broj podataka da bi mogli da saopšte ko je, prema preliminarnim rezultatima, izabran za predsednika Republike Srpske.
Međutim, tokom noći pobedu je proglasio kandidat SNSD-a Milorad Dodik. Dodik je rekao da nije pobedio u Banjaluci, ali da jeste u Republici Srpskoj.
"U ovom trenutku definitivno mogu da potvrdim da je Željka Cvijanović pobedila na izborima za srpskog člana Predsedništva BiH, a ja na izborima za predsednika Republike Srpske", rekao je Dodik na konferenciji za novinare održanoj oko pola tri ujutru.

Dodik je tada naveo da je, na osnovu 523.326 obrađenih glasova, osvojio 274.987, da je kandidatkinja PDP-a Jelena Trivić 246.425, a kandidat DNS-a Radislav Jovičić 1.914 glasova.
Istakao je da je ponosan što je bio kandidat na izborima i što je izabran za predsednika, ističući da je RS "pokazala demokratsku zrelost", što je, kako kaže, "veliko dostignuće".
"Republika Srpska je pokazala demokratski kapacitet i karakter", rekao je Dodik i najavio da će Srpska biti stabilna i voditi svoju politiku, te nastaviti saradnju sa partnerima kao što su Srbija, Rusija i Mađarska.

Prethodno je pobedu na izborima za predsednika RS proglasila i kandidatkinja PDP-a Jelena Trivić, poručivši da će biti predsednica svih građana i da "pod zastavom RS ima mesta za sve".
"Potpuno mirno, hrabro idemo u ono što nas čeka i ovo je tek početak pobeda za RS. Ovo je tek početak pobeda koje mi kao narod treba da naučimo, a to je da pobeđujemo u miru", poručila je Trivić. 
Inače, sinoć je, posle zatvaranja birališta, visoki predstavnik Kristijan Šmit iskoristio bonska ovlašćenja i nametnuo izmene Izbornog zakona.
Izmene, napomenuo je, neće uticati na glasove koje su građani dali na održanim izborima. Mere će unaprediti funkcionalnost institucija u Federaciji BiH i osigurati da građane zaista predstavljaju oni koje su izabrali, istakao je Šmit. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I Dodik proglasio pobedu

Izvor: Radio 021, 03.Okt.2022

Kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata za predsednika Republike Srpske Milorad Dodik proglasio je rano jutros pobedu na izborima.

Nastavak na Radio 021...

Dodik sa Lukasom pevao „Romaniju“, Trivić uz trubače slavila na Trgu u Banjaluci

Izvor: Danas, 03.Okt.2022

Milorad Dodik, čelnik SNSD-a, nakon što je proglasio pobedu na izborima za predsednika Republike Srpske zapevao je sa turbofolk-pevačem Acom Lukasom čuvenu pesmu Halida Bešlića dok je kandidatkinja PDP Jelena Trivić, nakon što je i ona proglasila pobedu, slavila uz trubače i bakljadu na Trgu...

Nastavak na Danas...

Biševac: Prednost Trivić što nije primitivka, Vučić Dodika „predao na tacni“

Izvor: Danas, 03.Okt.2022

Novinarka i kolumnistkinja Danasa Safeta Biševac kaže da je, šta god da pokažu rezultati izbora za predsednika Republike Srpske, već sada jasno da Milorad Dodik nije jedini politički predstavnik Srba u BiH, kao što tvrdi. Ako se ispostavi da je na tim izborima pobedila Jelena Trivić, to će biti...

Nastavak na Danas...

"Tražićemo da se izborni proces ponovi" Jelena Trivić tvrdi da je POKRADENA, čak i u rodnom selu: Tačka preokreta desila se tokom noći, EVO ŠTA JE SAOPŠTIO CIK!

Izvor: Blic, 03.Okt.2022

Kandidat PDP za predsednika Republike Srpske, Jelena Trivić, izjavila je da ovo nije bila samo krađa u gradovima na kojima su navikli, nego da je ovo bio kontaminiran proces u čitavoj Srpskoj.

Nastavak na Blic...

Oko: Dodik pobednik drame u Banjaluci, Željko i Željka zajedno u Sarajevu

Izvor: RTS, 03.Okt.2022

Rezultati izbora u BiH su očekivani, saglasani su sagovornici emisije "Oko". Posle izbora ostaje manje-više sve isto, smatra pisac Muharem Bazdulj. Despot Kovačević, docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, kaže da je glavni utisak izbora to što su se građani probudili sa novom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.