Izvor: Nezavisne Novine, 10.Apr.2016, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borenović: Neophodan dogovor o zajedničkom kandidatu za Srebrenicu

BANJALUKA - Predsjednik PDP-a Branisalv Borenović izjavio je Srni da PDP nema ništa protiv ideje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se partije iz Srpske okupe oko zajedničkog kandidata za načelnika opštine Srebrenica, ističući da je kod takvih pitanja neophodan dogovor.

Borenović je rekao da je PDP uvijek insistirao da kod takvih pitanja sve stranke postignu dogovor, te da tu ne treba biti politički predznak nijedne političke partije.

"Tu >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << treba da bude koalicija svih partija Republike Srpske, koje bi stale iza jednog kandidata. PDP nema ništa protiv takve ideje", istakao je Borenović.

Kada je riječ o referendumu u Srpskoj, na kojem bi se građani izjašnjavali da li podržavaju 9. januar kao Dan Republike, Borenović je rekao da PDP čeka da se prvo završi referendum koji je dobio podršku Narodne skupštine Republike Srpske, a koji je prošao sve pravne procedure.

"Očekujemo da ide sve po redu, ali PDP nema ništa protiv ni da razgovaramo o referendumu u vezi sa Danom Republike Srpske, kao i o drugim temema koje mogu bii referendumska pitanja, kao što je borba protiv korupcije i kriminala", poručio je Borenović.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik apelovao je juče na sve srpske političke partije da se okupe oko jednog kandidata za načelnika opštine Srebrenica da bi na ovu funkciju bio izabran Srbin, što bi omogućilo da se relativizuje farsa stvorena u vezi ove lokalne zajednice i prekine spirala lošeg položaja Srba.

Dodik je rekao da će u narednim sedmicama Narodna skupština Srpske odlučivati o referendumu na kojem bi se građani izjašnjavali da li podržavaju 9. januar kao Dan Republike i istakao da očekuje jedinstvo vlasti i opozicije o tom pitanju, kao što je i potvrđeno u zajedničkoj izjavi.

Udruženje građana "Istočna alternativa" Republike Srpske smatra da bi predlaganjem zajedničkog kandidata srpskih stranaka za načelnika Srebrenice, većinski srpski narod dobio mogućnost da ostvari ravnopravnost u ovoj opštini gdje već 16 godina ima podređen položaj i nameće mu se kolektivna krivica i hipoteka za zločine koje nije počinio.

"Srpski narod je i sam pretrpio ogromne gubitke u posljednjem ratu. Nad Srbima su počinjeni brojni zločini u srebreničkim selima i u samoj Srebrenici, gdje su ubijeni svi Srbi koji su 1992. godine ostali u ovom mjestu lojalni tadašnjoj muslimanskoj vlasti", kažu u "Istočnoj alternativi" i pozdravljaju poziv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na jedinstvo i dogovor srpskih stranaka da za načelnika opštine Srebrenica predlože jednog kandidata.

Predsjednik ovog udruženja Vojin Pavlović rekao je Srni da je ovo jedinstvena prilika da se svi opštinski odbori srpskih stranaka u Srebrenici odazovu na poziv predsjednika Dodika i predlože zajedničkog srpskog kandidata za načelnika, bez obzira kojoj partiji pripada ili je nestranačka ličnost.

"Predsjednik poziva na jedinstvo i ne uslovljava iz koje partije zajednički kandidat treba da bude, nego da Srbi kao većinski narod prvi put izaberu načelnika opštine u Srebrenici iz svojih redova, što treba pozdraviti i prihvatiti", ocijenio je Pavlović.

On je, ipak, izrazio sumnju i nevjericu da će biti postignut međustranački dogovor i predložen zajednički srpski kandidat za načelnika ove opštine.

"Istočna alternativa" očekuje da će ponovo strane ambasade, na čelu sa SAD i islamskim zemljama, učiniti sve da, kao i do sada, ne dođe do srpskog jedinstva i da će naći nekog "srpskog izdajnika" koji će za novac samostalno izaći na izbore kao načelnički kandidata i tako podijeliti srpsko biračko tijelo u Srebrenici.

Iz ovog udruženja pozvali su crkvene velikodostojnike i stranačke lidere u Republici Srpskoj i rukovodstva srpskih udruženja proisteklih iz rata da utiču na lokalna rukovodstva srpskih stranaka u Srebrenici da dođu do dogovora i da jednog srpskog kandidata predlože za načelnika.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je juče sve srpske političke partije da se okupe oko jednog kandidata za načelnika opštine Srebrenica da bi na ovu funkciju bio izabran Srbin, što bi omogućilo da se relativizuje farsa stvorena u vezi ove lokalne zajednice i prekine spirala lošeg položaja Srba.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Borenović: Neophodan dogovor o zajedničkom kandidatu za Srebrenicu

Izvor: Cafe.ba, 10.Apr.2016

BANJALUKA - Predsjednik PDP-a Branisalv Borenović izjavio je Srni da PDP nema ništa protiv ideje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se partije iz Srpske okupe oko zajedničkog kandidata za načelnika opštine Srebrenica, ističući da je kod takvih pitanja neophodan dogovor.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.