Danas haška presuda za Kosovo

Izvor: Press, 21.Jul.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas haška presuda za Kosovo

Međunarodni sud pravde danas će u Hagu objaviti mišljenje o tome da li je samoproglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom. Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je Srbija spremna za odluku MSP-a i da očekuje da će ona biti zasnovana na osnovnim principima međunarodnog prava. - Srbija uvažava realnost i svesna je da istorija ne svedoči uvek o fer rešenjima, ali zato jasno i na vreme ukazuje šta su osnovni parametri >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << od kojih polazi i da nikada neće priznati Kosovo. Ne bismo više živeli u istom svetu ukoliko bi odluka suda legalizovala secesionistički pokušaj Prištine - rekao je Tadić posle sastanka sa premijerom RS Miloradom Dodikom.On je dodao da će posle saopštavanja mišljenja MSP-a u Srbiji biti otvorena diskusija „kroz sve institucije sistema, sa opozicijom i NVO" i da će građani biti obavešteni o daljim koracima kada je reč o Kosovu.
- Vlada i ja kao predsednik držaćemo se Ustava. Idemo optimistično, imamo plan i osmišljen pristup. Srbija nikada neće priznati Kosovo - rekao je Tadić.
Dodik je rekao da će RS takođe proučiti pravne konsekvence odluke MSP-a, ali da će pratiti stavove i ostati na poziciji zaštite suvereniteta Srbije. On je dodao da BiH bez saglasnosti RS ne može da prizna Kosovo.
Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić kaže da ne treba očekivati da će savetodavnim mišljenjem MSP-a „biti pružena međunarodno-pravna podrška kosovskim Albancima za njihov akt secesije".
- Moramo, ipak, biti spremni na sve, ali jedno je sigurno: Srbija neće promeniti svoj stav o nepriznavanju nezavisnosti Kosova i neophodnosti kompromisa. Naša borba za takvo rešenje biće verovatno duga i teška - izjavio je Jeremić pred odlazak u Hag.
Patrijarh Irinej očekuje da će odluka MSP-a biti „mudra i da će njome biti zadovoljni i Srbi i Albanci".
- Ovih dana najviše mislim na Srbe sa Kosova i molim se Bogu da odluka MSP-a bude trajna i najbolje rešenje za oba naroda, a naročito da njom budu umanjene velike patnje Srba na Kosmetu - rekao je patrijarh.
Lider SNS-a Tomislav Nikolić pozvao je predsednika Borisa Tadića da sazove javni sastanak predstavnika parlamentarnih stranaka na kojem bi rekao šta bi želeo da uradi posle saopštavanja odluka MSP-a.
- SNS je spreman da pomogne, da sedne za sto i razgovara sa vlastima o svim stvarima koje se tiču isključivo Srbije, a koje nisu stranačke, kao što je pitanje Kosova - rekao je Nikolić, koji očekuje da će mišljenje MSP-a biti tako da „nećemo moći previše da se radujemo ili da budemo previše tužni".  
Pogledaj vesti o: Mišljenje međunarodnog suda

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.