Majkl Džekson ikona MTV-a

Izvor: B92, 27.Avg.2011, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majkl Džekson ikona MTV-a

Majkla Džeksona više nema, ali nije zaboravljen, naročito ne od obožavalaca koji prate dodelu MTV video muzičkih nagrada.

Kralj popa proglašen je ikonom i najboljim pop izvođačem za seriju pesama iz 1995. u anketi o najboljim trenucima u gotovo tri decenija rada popularnog programa čije je rezultata MTV objavio.

Džeksonovo pevanje i ples u spotovima za pesme "The Way You Make Me Feel", "Scream", "Beat It" i "Smooth Criminal" pokupili su 57 odsto glasova, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ostavivši iza sebe Madonu sa numerom "Like a Virgin" iz 1984. i Lejdi Gagu s pesmom "Paparazzi" iz 2009.

Slavni pevač, koji je preminuo u junu 2009. od prevelike količine lekova, proglašen je, takođe, i za najboljeg pop izvođača s istim hitovima, pobedivši u konkurenciji sa Britni Spirs, Džastinom Biberom, TLC i rođenom sestrom Dženet Džekson.

Svake godine, MTV dodeljuje nagrade za najbolje video spotove, a ta ceremonija je vremenom postala jedan od najgledanijih TV prenosa. Samo prošle godine, svečanu dodelu peratilo je više od 11 miliona gledalaca.

Posebnu draž ovog događaja čine razne "improvizacije", vrlo često unapred isplanirane, o kojima sledećeg dana bruje svi svetski mediji.

Tako se prošle godine Lejdi Gaga pojavila u haljini od sirovog mesa, a godinu dana pre toga reper Kanje Vest je oteo mikrofon iz ruku mlade kantri pevačice Tejlor Svift da bi publici poručio da je nagradu umesto nje trebalo da dobije Bijonse.

Najveći skandal, međutim, izazvali su vreli poljupci koje su podelile Madona, Britni Spirs i Kristina Agilera na dodeli 2003. Famozni poljupci proglašeni su za najprovokativniji trenutak u istoriji Video muzičkih nagrada za koji je putem Interneta glasalo 53 odsto od ukupno 15 miliona ljudi.

Na drugom mestu našla se tuča koja je 2007. izbila na sceni između Kida Roka i Tomija Lija, a na trećem pojava kontroverznog radio voditelja Hauarda Sterna prerušenog u junaka stripa Fartmena.

Ružičasti kostim koji je pevačica Lil Kim nosila na dodeli 1999. i koji jedva da je pokrivao njene grudi proglašen je za "najneverovatniji komad odeće", dok se mesna haljina Lejdi Gage našla na drugom mestu, a crni kožni kostim bajkera Britni Spirs iz 2002. na trećem.

Ovogodišnja dodela MTV video muzičkih nagrada održaće se 28. avgusta u Los Anđelesu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.