Izvor: Nezavisne Novine, 16.Jun.2016, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvaničnici ocjenili ubistvo britanske poslanice kao napad na demokratiju

LONDON/VAŠINGTON/PARIZ- Evropski i svjetski zvaničnici ocjenili su danas da ubistvo britanske poslanice Laburista Džo Koks predstavlja tragediju i napad na demokratiju.

"Ona je bila posvećena i brižna članica parlamenta. Moje misli su sa njenim suprugom Brendanom i njeno dvoje male djece", napisao je britanski premijer Dejvid Kameron na Tviteru, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << prenosi  Rojters.

Američki državni sekretar Džon Keri opisao je ubistvo britanske poslanice Džo Koks, samo nekoliko dana uoči referenduma o članstvu Britanije u EU, kao napad na demokratiju.

"Pridružujem se u izražavanju duboke tuge što je mlada poslanica, koja je očigledno bila mlada žena ogromnog talenta, ubijena tokom obavljanja svoje dužnosti", rekao je Keri u Kopenhagenu, prenosi AFP.

"To je napad na sve kojima je stalo do demokratije i koji vjeruju u nju", dodao je Keri.

Donald Tusk, predsjednik Evropskog savjeta je na Tviteru poručio da je pogođen smrću Koksove kao i da su njegove misli sa njenim najmilijima.

Francuski premijer Manuel Vals izrazio je duboku ožalošćenost zbog smrti britanske poslanice i dodao da je njenim ubistvom gađan ideal demokratije, što on neće nikada prihvatiti.

Britanska laburistička poslanica Džo Koks preminula je danas od posljedica napada u njenoj izbornoj jedinici na sjeveru Engleske, saopštila je policija.

Ranije danas policija u Zapadnom Jorkširu je navela da je uhapšen muškarac (52) nakon napada, koji se dogodio u Birstolu, prenosi Rojters.

Policija je dodala da je i jedan muškarac, star oko 50 godina, zadobio lakše povrede.

Koks (41), poslanica opozicione Laburističke partije, napadnuta je dok se pripremala da održi sastanak sa biračima u Birstolu, nedaleko od Lidsa.

Vezana vijest: Velika Britanija: Nakon ranjavanja preminula laburistička poslanica
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.