Zaustavljen uspon eura

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Maj.2017, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaustavljen uspon eura

LONDON - Euro je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima skliznuo s najviših razina u šest mjeseci prema dolaru uslijed dobitonosnih prodaja koje su ulagači poduzeli nakon pobjede proeuropskog Emmanuela Macrona na francuskim predsjedničkim izborima.

Eurom se u takvim okolnostima jutros na europskim tržištima trgovalo po 1,0953 dolara, što znači da je oslabio 0,4 posto prema dolaru u odnosu na zatvaranje >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << u petak.

U trgovanju za vrijeme rada azijskih tržišta nakratko je bio dosegnuo 1,1024 dolara, najvišu razinu od 9. studenoga, a od Macronove pobjede u prvom krugu izbora prije dva tjedna cijena eura prema dolaru porasla je za oko tri posto.

Euro je jutros oslabio i 0,6 posto prema jenu, na 123,26 jena. Drži se tako ispod najviših razina u godinu dana od 124,58 jena, na koje je u jednom trenutku poskočio u ranijem trgovanju.

Cijena eura u azijskom je trgovanju nakratko poskočila i na najviše razine u pet mjeseci prema švicarskom franku od 1,0886 franaka.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros se stabilizirao na 98,812 bodova, porastavši blagih 0,2 posto, nakon što je nakratko u prekonoćnom trgovanju skliznuo na 98,543 boda, najniže razine od studenoga.

Pritom je američka valuta prema japanskoj blago oslabila, na 112,56 jena, nakon skoka u prekonoćnom trgovanju na najviše razine u sedam tjedana od 113,14 jena.

Tržišta su odahnula nakon pobjede proeuropskog Macrona na francuskim predsjedničkim izborima uz znatnu prednost u odnosu na kandidatkinju krajnje desnice Marine Le Pen, kao što su ankete bile i prognozirale.

Budući da je otklonjen rizik koji su ulagači povezivali s Le Pen, jer je obećavala da će Francusku izvesti iz eurozone, u njihovu će se fokusu sada ponovno naći gospodarski fundamenti i relativna normalizacija monetarne politike u Sjedinjenim Državama i eurozoni.

Najnovije američko izvješće o novim radnim mjestima bilo je solidno, a razlike u prinosima po državnim dužničkim instrumentima i dalje podupiru jačanje dolara u odnosu na euro. No, ulagači isto tako sve više vjeruju da će Europska središnja banka (ECB) u nekom trenutku početi privoditi kraju program kupnji obveznica.

"U idućih nekoliko mjeseci tržišta će pažnju ponovo usmjeriti prema gospodarstvu i opet prema raspravama može li ECB polagano privoditi kraju neke od svojih poticajnih mjera već u prvim mjesecima iduće godine", kazala je valutna analitičarka u Rabobanku Jane Foley.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.