Zahtev za prenošenje zemnih ostataka Slobodana Jovanovića iz Londona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtev za prenošenje zemnih ostataka Slobodana Jovanovića iz Londona

BEOGRAD - Odbor za obeležzvanje 50. godišnjice smrti bivšeg predsednika jugoslovenske vlade u izbeglištvu, akademika Slobodana Jovanovića (1869 -1958) odlučio je danas da vlastima uputi pismo sa zahtevom da se njegovi posmrtni ostaci iz Londona prebace u zemlju i sahrane o trošku države.

Članovi odbora su ukazali da je taj istaknuti naučnik, političar i književni kritičar zaslužio da država dostojno obeleži >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pola veka od njegove smrti i da posle njegove sudske rehabilitacije za to nema više ni formalne prepreke.

Oni će zahtev uputiti predsedniku Srbije Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću i predsednici parlamenta Slavici Đukić-Dejanović.

Odlučeno je i da budućem gradonačelniku Beograda i predsedniku Skupštine grada bude upućen predlog da deo Bulevara kralja Aleksandra, od Trga Nikole Pašića do Vukovog spomenika, dobije ime bivšeg rektora Univerziteta i dekana Pravnog fakulteta.

Jovanović je posle dolaska komunista na vlast osuđen u odsustvu na 20 godina robije pod optužbama za veleizdaju, oduzeto mu je državljanstvo, politička i građanska prava i konfiskovana imovina. Ta presuda je stavljena van snage pošto je Okružni sud u Beogradu 11. juna 2007. godine doneo odluku o njegovoj rehabilitaciji.

Jovanović je život skončao u bedi, umro je 12. decembra 1958. godine u samačkom hotelu, a sahranjen je na srpskom groblju Landbrok na periferiji Londona.

Povodom godišnjice smrti, od septembra do decembra će biti organizovana serija predavanja o Jovanovićevoj ličnosti i delu, a odbor je odlučio i da se pobrine za izdavanje njegovih neobjavljenih dela i tekstova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.