Velika Britanija se odvaja od sveta; Zabrinut sam

Izvor: B92, 05.Okt.2023, 23:45

"Velika Britanija se odvaja od sveta; Zabrinut sam"

Premijer Irske Leo Varadkar izjavio je da je zabrinut zbog toga što se Velika Britanija "odvaja od sveta."

Optužio je politiku Londona da se okreće sebi napuštajući EU, smanjujući međunarodnu pomoć i razmatrajući izlazak iz ugovora o ljudskim pravima.

Varadkar je pred susret sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom u Granadi, tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samita Evropske političke unije, rekao kako jedva može da prepozna Veliku Britaniju.

Na pitanje da li je zabrinut zbog mogućnosti da London napusti Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, irski premijer je odgovorio "Jesam, da budem iskren". Mogućnost izlaska iz te konvencije nagovestila je britanska državna sekretarka Suela Brejvermen, koja je dovela u pitanje njenu svrhovitost.

"Britanija i Ujedinjeno kraljevstvo koje volim i divim im se, to je zemlja Magna Karte, zemlja koja je osnovala parlamentarnu demokratiju i zemlja koja je pomogla u pisanju Evropske konvencije o ljudskim pravima. Uznemirava me da vidim kako se Ujedinjeno kraljevstvo odvaja od sveta, bilo da smanjuje budžet za međunarodnu pomoć, napušta EU i čak razmatra povlačenje iz Evropske konvencije o ljudskim pravima, To nije Britanija kakvu znam", rekao je Varadkar, prenose britanski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Premijer Irske: Podržavamo zahtev Severne Makedonije da postane članica EU

Izvor: Danas, 06.Okt.2023, 12:21

Premijer Irske Leo Varadkar danas je u video poruci dao punu podršku da Severna Makedonija postane članica Evropske unije (EU).

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.