Završena izgradnja kule Šard u Londonu, najviše zgrade u Evropi (310m)

Izvor: Blic, 31.Mar.2012, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena izgradnja kule "Šard" u Londonu, najviše zgrade u Evropi (310m)

Kula "Šard" ("Shard) u londonu konačno je završena i sada sa 310 metara visine predstavlja najvišu nenaseljenu zgradu u Evropi. Čelični vrh težak oko 500 tona postavljen je juče.

Londonsko naselje Sautvark od juče može da se pohvali najvišom nenaseljenom zgradom u Evropi. Reč je o građevini koja nosi naziv "Šard" a čija je izgradnja počela u februaru 2009. godine.

Kako bi postavili komplikovanu konstrukciju, radnici su koristili najveću dizalicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Velikoj Britaniji, a procenjuje se da suma utrošena na izgradnju iznosi oko 540 miliona evra, prenosi "Dejli Mejl".

Posetioci će sa 72. sprata imati nesmetan pogled od 360 stepeni na čitav grad, u opsegu od 65 kilometara.

Zgrada "Šard" je zamišljena kao vertikalan grad. Do 28. sprata protežu se kancelarije, zatim slede tri sprata sa restoranima, devetnaest spratova sa hotelskim sobama, dvanaest spratova sa stanovima i konačno osmatračnica na vrhu.

Za dizajn ovog originalnog zdanja bio je zadužen Italijan po imenu Renco Pijano, koji je želeo da zgrada podseća na ledeni breg koji se izdiže iz Temze.

Organizacija "English Heritage" pobunila se protiv izgradnje, smatrajući da će "Šard" ugroziti pogled na druge znamenitosti kao što su London tauer i Vestminsterska palata.

U izgradnji najviše zgrade u Evropi učestvovali su radnici iz raznih evropskih zemalja, kao i iz Brazila i Australije.

- Gotovo svaki kontinent je bio zastupljen. Vodili smo zanimljive razgovore o prošlim iskustvima - rekao je menadžer projekta Toni Vil, koji je došao iz Australije.

VIDEO > Kula "Šard":

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Završena izgradnja kule Šard u Londonu, najviše zgrade u Evropi (310m)

Izvor: medio.rs, 01.Apr.2012, 01:33

Kula Šard ("Shard) u londonu konačno je završena i sada sa 310 metara visine predstavlja najvišu nenaseljenu zgradu u Evropi. Čelični vrh težak oko 500 tona postavljen je juče.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.