Izvor: Radio 021, 11.Jun.2020, 07:05

VIDEO: Obezglavljen spomenik Kolumba u Bostonu, u Londonu uklonjena statua trgovca robljem

Oštećeni spomenik Kristofora Kolumba u Bostonu sa kojeg je skinuta glava, biće uklonjen, najavile su vlasti u Bostonu.

Gradonačelnik Bostona Marti Volš rekao je da će spomenik biti smešten u skladište i da će se razgovarati o "istorijskom značaju" incidenta, kao i o tome da li će spomenik biti ponovo vraćen.

Spomenik Kristoforu Kolumbu nalazi se u istoimenom parku u Bostonu, a glava je pronađena pored spomenika juče rano ujutru.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Kolumbova statua je srušena i u Ričmondu tokom protesta zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda.

Ruše se spomenici i u gradovima u Evropi 

Spomenik Roberta Miligana, poznatog britanskog trgovca robljem iz 18. veka, uklonjen je ispred Londonskog muzeja nakon što su antirasistički protesti otvorili debatu o odnosu Britanije prema imperijalističkoj prošlosti.

Zvaničnici kažu da više nije prihvatljiv za lokalno stanovništvo.

Robert Miligan (1746-1809.) je bio škotski trgovac robljem, a imao je značajnu ulogu u širenju britanskog uticaja u Indiji. U trenutku smrti je posedovao 526 robova, koji su radili na njegovoj plantaži šećerne repe.

Pod pritiskom javnosti, gradonačelnik Londona Sadik Kan je rekao da će preispitati sve postojeće spomenike koji veličaju kolonijaliste i nazive ulica širom britanske prestonice.



Kampanje za uklanjanje spomenika kolonijalistima traju i u Velsu i Škotskoj, gde se predviđa rušenje tamošnjih spomenika.

U Londonu blizu zgrade parlamenta meta je bio i kip bivšeg konzervativnog premijera Vinstona Čerčila čije su reči o rasnim pitanjima izazivale kontroverze pa je natpis "bio je rasista" osvanuo na postolju kipa.



U Bristolu je pre tri dana srušen kip robovlasnika i trgovca robljem Edvarda Kolstona i bačen je u reku.

Istovremeno, hiljade stanovnika Oksforda potpisale su peticiju kojom zahtevaju uklanjanje još jednog spomenika na univerzitetu Oksford. Radi se o imperijalistu Sesilu Roudsu.

Skulptura belgijskog kralja Leopolda II, spornog zbog kolonijalne prošlosti Belgije, uklonjena je u utorak iz Antverpena i premešta se u muzej. Statua Leopolda II blizu crkve u Ekerenu bio je na meti vandala prošle nedelje, kao i druge skulpture s njegovim likom.

Autor: 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: London,   Incident

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.