Todorić izručen Hrvatskoj

Izvor: B92, 07.Nov.2018, 22:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Todorić izručen Hrvatskoj

Zagreb -- Osnivač Agrokora Ivica Todorić sproveden je u zagrebački zatvor pošto je izručen Hrvatskoj iz Velike Britanije u kojoj je proveo poslednjih godinu dana.

Avion na redovnoj liniji London-Zagreb u kojem se nalazio Todorić sleteo je večeras nešto pre 21 čas na zagrebački aerodrom.

U avionu je bilo i više hrvatskih novinara koji su se vraćali s turističkog sajma u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Londonu, pa su oni uživo i izveštavali o izručenju.

Po izlasku iz aviona Ivica Todorić je iz zgrade aerodroma izveden pomoćnim stubištem, a ne na glavni izlaz na kojem su ga čekale brojne novinarske ekipe. Službenim vozilom MUP odveden je u zatvor.

Todorić je Hrvatskoj izručen iz Velike Britanije posle godinu dana od kada je pobegao u tu zemlju po izbijanju afere Agrokor u kojoj je osumnjičen da je nezakonito pribavio 1,142 milijarde kuna.

Noć će provesti u pritvoru, a očekuje se da će sutra biti ispitan u tužilaštvu koje je u oktobru prošle godine pokrenulo istragu u slučaju Agrokor kojom je obuhvaćeno 15 osoba, uglavnom bivših članova upravnog ili nadzornog odbora koncerna, kao i dvoje zaposlenih u revizorskoj kući Bejker Tili (Baker Tilly) koja je radila revizorske izveštaje za Agrokor.

Prvoosumnjičeni je Ivica Todorić, a među osumnjičenima su i njegovi sinovi, Ivan i Ante. Sumnja se da su zajedno s ostalim osumnjičenima ocu, Ivici Todoriću, omogućili pribavljanje više od 1,142 milijardi kuna protivpravne dobiti.

Istražni sudija u Zagrebu jedino je Ivici Todoriću odredio istražni zatvor zbog opasnosti od uticaja na svedoke, a pošto je bio nedostupan hrvatskom pravosuđu, za njim je raspisana međunarodna poternica. Todorićeva odbrana žalila se na odluku o pritvoru, ali ta žalba nije ni razmatrana jer je Todorić bio nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Osnivač Agrokora u Hrvatskoj je suočen s još jednom istragom koja se odnosi na zajmove koje je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko firme Nexus ulaganja dao Agrokoru i koje tužilaštvo smatra nezakonitima. Hrvatski mediji podsećaju da je Todoriću blokirano 64,4 miliona evra u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Holandiji i Kanadi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.