Švidkoj: U razvoju kulture ne sme se oslanjati samo na tehnologije

Izvor: Vostok.rs, 13.Jan.2015, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švidkoj: U razvoju kulture ne sme se oslanjati samo na tehnologije

18.11.2014. -

Učesnici diskusije o razvoju kulture i njenoj digitalnoj budućnosti ne treba da zaborave da su virtualni i realni život ispreplitani, ali ne zamenjuju jedan drugog, izjavio je specijalni predstavnik predsednika RF za međunarodnu kulturnu saradnju Mihail Švidkoj.

Konferencija Rastuća uloga tehnologija u kulturi otvorena je u ponedeljak u Londonu, uz učešće muzeja Viktorije i Alberta, fonda Calevert 22 i ambasade RF u Velikoj Britaniji. Njeni učesnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << su naučnici i stručnjaci iz Rusije i Velike Britanije, na okruglim stolovima u okviru konferencije govore predstavnici najvećih ruskih i britanskih muzeja. Glavna tema konferencije su digitalne tehnologije koje pomažu muzejima da privuku publiku u veku novih tehnologija.

Za mene to nije jednostavna tema. Ja sam običan čovek i nisam stalni korisnik tableta i lap-topova. Ali mogu da kažem da je tema digitalnih tehnologija složenija nego što mislimo. Svi shvataju da elektronski katalozi, filmovi ili prevodi – to je vrlo važno sa tačke gledišta komunikacije. Ali sa druge strane, plašim se virtualnog života, pošto kultura i virtualni život stoje sa raznih strana, rekao je Švidkoj.

Uporedo sa tim, potpuno poricati potrebu progresa bilo bi pogrešno. Nove tehnologije su važne za razvoj omladine, pošto između ostalog preko njih ona upoznaje svet.

Oni žive u drugom svetu. Omladina se u to razume bolje nego starija generacija. I naša diskusija dotiče fundamentalna pitanja o budućnosti kulture. I to nije jedna diskusija, to treba da bude serija razmatranja u dugom periodu, rekao je specijalni predstavnik predsednika.

Prema mišljenju Švidkoja, nove tehnologije pomažu interkulturalnoj razmeni, između ostalog održavanju unakrsne godine kulture RF u Velikoj Britaniji.

Bez obzira na sve složenosti, britanski partneri i mi ispunjavamo svoje obavaze – dodao je Švidkoj u razgovoru za RIA Novosti.

Izvor: Glas Rusije    
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.