Sutra počinju Paraolimpijske igre u Londonu

Izvor: Politika, 28.Avg.2012, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra počinju Paraolimpijske igre u Londonu

LONDON  - Paraolimpijske igre počinju sutra u Londonu i trajaće do 9. septembra, a očekuje se da će učestvovati oko 4.200 sportista iz 165 država, koji će se takmičiti u 20 disciplina.

U Londonu će biti održane 14. po redu Letnje paraolimpijske igre i po broju učenika biće najveće do sada. U poređenju sa Pekingom 2008. godine, učestvovaće 250 sportista više i biće prisutno 19 država više.

Prvi put od 2000. godine vratiće se sportisti sa intelektualnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << smetnjama i oni će se takmičiti u atletici, plivanju i stonom tenisu.

Ova takmičenja bila su suspendovana posle skandala na Paraolimpijskim igrama u Sidneju, kada je košarkaškoj reprezentaciji Španiji oduzeta zlatna medalja, jer su u timu imali samo dva od 12 članova sa intelektualnim smetnjama.

Srbiju će na Paraolimpijskim igrama u Londonu predstavljati 13 takmičara koji će učestvovati u četiri sporta - atletici, biciklizmu, stonom tenisu i streljaštvu.

Paraolimpijske igre održavaju se od 1960. godine (od Olimpijskih igara u Rimu) kada su organizovana takmičenja u sportovima prikladnim za osobe sa povredama kičme - u bilijaru, mačevanju, atletici, košarci, plivanju, stonom tenisu, streličarstvu, pikadu i pentatlonu (streličarstvo, plivanje, bacanje koplja, bacanje kugle, bacanje palice).

Osnivač paraolimpijskog pokreta je nemački neurolog Ludvig Gutman, koji je verujući da je sport metod terapije, 1952. godine u engleskom Nacionalnom centru za povrede kičme u Stouk Mendevilu, u blizini Londona, organizovao takmičenje koje je kasnije poslužilo kao model za paraolimpijske igre. 

Beta

objavljeno: 28.08.2012.
Pogledaj vesti o: London,   Tenis

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.