Sumnje u američko-kineski dogovor spustile cijene nafte ispod 61 dolara

Izvor: SEEbiz.eu, 03.Dec.2019, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sumnje u američko-kineski dogovor spustile cijene nafte ispod 61 dolara

LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 61 dolara nakon što je američki predsjednik Donald Trump izjavio da bi trgovinski sporazum s Kinom mogao biti odgođen do američkih predsjedničkih izbora.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 39 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 60,53 dolara. Ni američkom se tržištu barelom trgovalo po 35 centi nižoj cijeni, od 55,61 dolara.

Tržišta je >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << uznemirila izjava američkog predsjednika da će trgovinski sporazum s Kinom možda morati pričekati do američkih predsjedničkih izbora u studenom 2020. godine. Time su prigušene nade u brzo rješavanje spora koji pritišće svjetsko gospodarstvo.

"Ne, nemam nikakav rok. Mislim da bi u neku ruku bilo bolje pričekati izbore", rekao je Trump novinarima u Londonu gdje treba prisustvovati sastanku čelnika NATO-a.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici razmatraju pak mogućnost značajnijeg ograničenja opskrbe, povrh sadašnjih 1,2 milijuna barela dnevno. Opskrba bi se mogla smanjiti za dodatnih 400 tisuća barela dnevno, uz produljenje sporazuma do lipnja, kazala su dva upućena izvora.

Saudijska Arabija gura taj plan kako bi ugodno iznenadila tržište, prije inicijalne javne ponude dionica državne kompanije Saudi Aramco, navode izvori.

Ruski ministar energetike Alexander Novak rekao je danas da očekuje da će ovotjedni sastanak biti konstruktivan, ali je dodao da Moskva još nije finalizirala svoje stajalište. Vagit Alekperov, Izvršni direktor Lukoila, drugog po veličini ruskog proizvođača naftea, drži da nije primjereno zimi značajnije ograničavati opskrbu, posebno ne za Rusiju.

Ministri OPEC-a sastat će se u četvrtak u Beču, a s partnerima će se okupiti u petak.

Američkim proizvođačima odgovaralo bi dodatno OPEC-ovo smanjenje proizvodnje budući da bi mogli uskočiti i tržištu ponuditi svoju naftu. Američka je proizvodnja na rekordnoj razini, dosegnuvši u rujnu 12,46 milijuna barela dnevno.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim službenim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 62,50 dolara, što znači da je pala 1,33 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.