Sumnja u bezbednost nuklearke

Izvor: B92, 21.Dec.2010, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sumnja u bezbednost nuklearke

London -- Otkrića "Vikiliksa", koja objavljuje londonski "Gardijan", potvrdjuju sumnje u bezbednost bugarske nuklearke u izgradnji "Belane".

U depešama američkih diplomata iz Sofije, kako prenosi Bi-Bi-Si, kaže se da je izgradnja Belana praćena zabrinutošću za bezbednost te nuklearke.

U depešama se kaže da su Bugari požurivali radove da bi zadržali nemačkog partnera, specijalizovanu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << firmu RVA za igradnju elektrana i prodaju struje, koja je kupila 49 odsto projekta.

Nemci su se, međutim, posle samo godinu dana povukli iz projekta navodeći kao razlog nezatvorenu finansijsku konstrukciju za izgradnju Belana zbog globalne finansijske krize.

Nasuprot tome, u američkim depešama se kaže da su se direktori nemačke firme u privatnim razgovorima žalili na netransparentnost čitavog projekta i na glavnog izvođača radova, rusku firmu Atomstroj-eksport, kao i na svoj nesupeh da ubede partnere u vrednost evropskih poslovnih i

bezbednosnih standarda.

"I sami Bugari sve više govore o izgradnji Belana u kontekstu kašnjena građevinskih radova, nedostatka para, netransparentnih ugovora sa trećim stranama i uticaju i interesima ruskih političara i oligarha", stoji u američkoj diplomatskoj depeši iz Sofije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vikiliks: Sumnjiva bugarska nuklearka

Izvor: Ekologija.rs, 22.Dec.2010, 10:32

Bugari požurivali radove na nuklearki Belane da bi zadržali nemačkog partnera, specijalizovanu firmu RVA za izgradnju elektrana i prodaju struje

Nastavak na Ekologija.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.