Sud u Londonu odlučio nepravosnažno da Duška Kneževića izruči Crnoj Gori

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2023, 15:13

Sud u Londonu odlučio nepravosnažno da Duška Kneževića izruči Crnoj Gori

Sud u Londonu odlučio je danas da izruči Duška Kneževića Crnoj Gori, a tim njegovih branilaca najavio je žalbu s obzirom na to da odluka Vestminsterskog suda u Londonu nije pravosnažna.

Crna Gora je izručenje Duška Kneževića tražila još u julu 2019. godine.

Danas je glavni sudija u Vestminsterskom sudu, Pol Goldspring odlučio da slučaj dr Kneževica pošalje državnom sekretaru kako bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dobio odobrenje, saopštio je Kneževićev pravni tim.

Naveli su da su razočarni ovom odlukom i najavili žalbu čim se za to stvore uslovi.

Proces podrazumeva još četiri instance uključujući odluke Apelacionog, a nakon toga i Vrhovnog suda u Londonu gde će se razmatrati zakonitost odluke, svi izvedeni dokazi, kao i ispravnost samog prvostepenog postupka. Nakon vrhovnog suda, krajnje odobrenje donosi državni sekretar. Žalbeni proces ce biti dug i može trajati godinama. Uvereni smo da ce pravda biti zadovoljena, navodi se u saopštenju pravnog tima Kneževića.

Knežević je crnogorski biznismen, nekada saradnik aktuelnog predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i vlasnik Atlas grupe.

Informativna služba Uprave policije Crne Gore je zvanično potvrdila 2019. da je za Kneževićem raspisala poternicu u vezi sa predmetom koji protiv njega vodi Specijalno državno tužilaštvo u vezi više krivičnih dela.

Poternicu za Kneževićem Crna Gora je raspisala nakon što je on u crnogorskim medijima objavio najmanje tri snimka o navodnoj korupciji u crnogorskom pravosuđu i to dok je jedan od glavnih aktera, sekretar Tužilaštva Nenad Vujošević, saslušavan povodom optužbi da je deo kriminalne grupe koju je formirao Knežević.

Knežević je prvo objavio snimak razgovora u kome navodno Vujošević tvrdi da je novac koji mu je on dao predao tadašnjem vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću. Ovaj je u zamenu trebalo da na slobodu pusti Kneževićevog kuma, koji je bio u pritvoru od avgusta 2019.

Knežević je u međuvremenu objavio još jedan snimak u kome Vujošević tvrdi da mu je bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić obećao da će pustiti Kneževićevog kuma na slobodu.

Protiv Kneževića se vodi više istraga Specijalnog tužilaštva koje se odnose na utaju poreza, pranje novca i zloupotrebu službenog položaja.

Predsednik Atlas grupe Knežević izbegao je hapšenje odlaskom iz Crne Gore u Veliku Britaniju, čiji je takođe državljanin.

Da bi neko bio isporučen Crnoj Gori potrebno je da o tome donesu odluku državni sekretar Ujedinjenog Kraljevstva i sudovi koji su teritorijalno nadležni za ekstradiciju. Pre nego što zahtev uopšte dođe do državnog sekretara on se podnosi i Jedinici za međunarodnu kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Britanije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ENGLESKI SUD DONEO ODLUKU: Hitno izručiti Duška Kneževića Crnoj Gori

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Feb.2023

Engleski sud je u prvom stepenu doneo odluku da Crnoj Gori izruče predsednika Atlas grupe Duška Kneževića...Odluku danas je doneo glavni sudija u Vestminsterskom sudu, Pol Goldspring, koji je, kako se saopšteno odlučio da slučaj Kneževica pošalje državnom sekretaru kako bi dobio odobrenje...To...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.