Šta London kaže na mali ustupak Evropske unije?

Izvor: B92, 01.Feb.2016, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta London kaže na "mali" ustupak Evropske unije?

London -- Pregovori o zahtevima Velike Britanije za reformu Evropske unije znatno su napredovali poslednjih dana ali za sada još nema dogovora.

"Ostvarili smo napredak ali još ima da se radi u četiri oblasti obuhvaćene pregovorima, i potrebno je više rada u neki oblastima nego u drugim", rekao je portparol britanskog premijera na redovnoj konferenciji za novinare.

Posle sastanka britanskog premijera >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dejvida Kamerona i predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska u Londonu, razgovori se nastavljaju u Briselu.

Tusk je obećao intenzivan rad u naredna 24 časa i ocenio da je ova runda "presudna". Ako pregovori uspeju Tusk bi mogao već ove nedelje da podnese predlog sporazuma na razmatranje članicama EU pre održavanja narednog evropskog samita 18. i 19. februara.

"Tusk će odlučiti kada će podneti svoje predloge koje zatim treba da odobre evropska 28-orica", rekao je Kameronov portparol.

Jedan evropski izvor je rekao da bi Tusk mogao da predstavi nešto već sutra, obzirom na napredak ostvaren u pregovorima. Velika Britanija svoj opstanak u EU uslovljava boljim tretmanom zemalja koje nisu u evro zoni, promovisanjem konkurentnosti i vraćanjem prava na veto nacionalnim parlamentima.

Kameron takođe želi da ograniči dolazak migranata iz drugih zemalja EU tako što bi im se uskraćivala određena socijalna davanja tokom četiri godine. To je najveći kamen spoticanja pošto evropski lideri pravo građana da slobodno žive i rade u drugim zemljama članicama smatraju jednim od glavnih principa Unije.

Izgleda da su London i Brisel postigli neku saglasnost sa predlogom Brisela da se uvede mehanizam "hitne kočnice" u slučaju da britanske javne službe budu preopterećene.

"To je znatan napredak", saopšteno je danas iz Dauning strita uz ponavljanje da na tome još treba da se radi.

"Premijer neće prihvatiti alternativu za četiri godine (zamrzavanja socijalnih davanja) ako nije pođednako efikasna", rekao je portparol britanskog premijera.

Druga tačka sporenja odnosi se na zahteve Londona o evrozoni. Prema navodima Fajnenšel tajmsa Francuska ne gleda blagonaklono na predlog da zemlje koje nisu članice evrozone mogu da blokiraju glasanje unutar te zone na neograničeno vreme. London demantuje da traži pravo veta.

"Ono što tražimo je uspostavljanje jasnih principa za upravljanje odnosima između zemalja članica evrozone i onih koje nisu članice, tako da zemlje kao što je Velika Britanija, koja nije članica, ne budu u nepovoljnom položaju. Ne tražimo da se postavimo na putu veće integracije evrozone", rekao je portparol.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Britanija: Ostvaren napredak ali ima još posla u pregovorima s EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Feb.2016

Pregovori o zahtevima Velike Britanije za reformu Evropske unije znatno su napredovali poslednjih dana ali za sada još nema dogovora, rekao je danas portparol britanskog premijera..."Ostvarili smo napredak ali još ima da se radi u četiri oblasti obuhvaćene pregovorima, i potrebno je više rada u...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.