Smanjen OPEC-ov udio u globalnom tržištu nafte

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Avg.2019, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjen OPEC-ov udio u globalnom tržištu nafte

LONDON - Udio Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u svjetskom tržištu nafte spustio se u srpnju na najnižu razinu u više godina pod utjecajem koordiniranog smanjenja proizvodnje i neplaniranog pada opskrbe iz Irana i Venezuele.

Nafta proizvedena u članicama OPEC-a činila je u srpnju 30 posto svjetske opskrbe, u usporedbi s više od 34 posto koliko je njezin udio iznosio na kraju prošlog desetljeća, te 35 posto u 2012. godini, pokazuju podaci OPEC-a.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu <<
Potaknut uzletom američke proizvodnje nafte iz škriljaca, kartel je pod vodstvom prethodnog saudijskog ministra za naftu Alija al Naimija pokušao obraniti tržišni udio, povećavši proizvodnju 2014. godine, što je potaknulo žestoko natjecanje među proizvođačima.

Naimi se nadao pobjedi, tvrdeći da je OPEC-ova proizvodnja najjeftinija na svijetu i da će kartel uspjeti nadmašiti ostale proizvođače, poput SAD-a. Zahvaljujući njegovoj strategiji OPEC-ov se tržišni udio povećao a cijene nafte potonule ispod 30 dolara za barel, prouzročivši val stečajeva među američkim kompanijama ali i pad prihoda u saudijskom proračunu.

U studenom prošle godine OPEC je ipak bio prisiljen smanjiti proizvodnju kako bi zakočio pad cijena. Zajedno sa skupinom neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, odlučili su smanjiti opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno u prvoj polovini ove godine. U lipnju su produljili sporazum do kraja ožujka iduće godine.

Iako su cijene nafte porasle, udio OPEC-a u globalnom tržištu naglo je pao u posljednje dvije godine. Svjetska opskrba povećala se za 2,7 posto, na 98,7 milijuna barela dnevno, dok je proizvodnja OPEC-ove nafte pala za 8,4 posto, na 29,6 milijuna barela.

OPEC-ov sporazum odnosi se na proizvodnju ali smanjio se i OPEC-ov izvoz iskazan udjelom u globalnom izvozu, pokazuju podaci Kplera koji prati isporuke nafte. Najveći je pad izvoza u proteklim mjesecima zabilježen u Iranu zbog američkih sankcija.

Unatoč njihovim nastojanjima cijena barela pala je s travanjskih 75 dolara na sadašnjih oko 60 dolara, pritisnuta usporavanjem gospodarskih aktivnosti zbog trgovinskog spora Sjedinjenih Država i Kine i brexita.

U slučaju daljnjeg pada cijena i tržišnog udjela moglo bi se postaviti pitanje je li koordinirano smanjenje opskrbe zaista u interesu sudionika sporazuma, ističe Reuters.

„Saudijska Arabija riješena je učiniti sve što treba kako bi tržište ostalo uravnoteženo u sljedećoj godini," rekao je 8. kolovoza neimenovani saudijski dužnosnik. „Vjerujemo, na temelju bliske komunikacije s ključnim zemljama OPEC%2B-a, da to vrijedi i za njih", dodao je.

Iako je Rijad kao najveći proizvođač najutjecajniji u OPEC-u, neke članice nisu baš uvjerene da će grupa poduzeti dodatne mjere kako bi poduprla cijene odnosno da bi takve mjere donijele željeni rezultat.

"Zaista sumnjam da će se poduzeti dodatne mjere", kazao je za Reuters jedan neimenovani izaslanik u OPEC-u. "Ako i bude tako, njihov će utjecaj biti kratkog daha jer su glavni pokretači (cijena) trgovina i gospodarstvo", dodaje.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.