Škotski parlament izglasao novi zahtev prema Londonu za referendum o nezavisnosti

Izvor: Vostok.rs, 28.Mar.2017, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škotski parlament izglasao novi zahtev prema Londonu za referendum o nezavisnosti

Škotski poslanici glasali su da se premijerki Nikoli Sterdžon omogući da podnese zvaničan zahtev Vladi Velike Britanije da se održi novi referendum o nezavisnosti Škotske, uoči formalnog pokretanja procesa izlaska Britanije iz EU.

Za podnošenje zahteva za održavanje novog referenduma glasalo je 69 poslanika, dok je 59 bilo protiv, preneo je AFP.

Britanska premijerka Tereza Mej najavila je ranije da će sutra aktivirati član 50 Lisabonskog sporazuma kojim se pokreće izlazak Britanije iz Evropske unije nakon 44 godine članstva i otpočinju pregovori za koje se očekuje da će trajati dve godine.

Za referendum je potrebno odobrenje Vlade Velike Britanije, a Mejova je već rekla da „sada nije vreme“ za to.

Sterdžonova je prošle godine izjavila da je Škotska primorana da napusti EU protiv svoje volje.

Poslednja istraživanja pokazala su da podrška nezavisnosti Škotske iznosi 46 odsto, što je najveći udeo od 1999. godine, od kada se sprovodi takvo istraživanje.

Tanjug

Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Škotski parlament za novi referendum o neovisnosti Škotske

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Mar.2017

Zastupnici škotskog parlamenta glasali su da se omogući premijerki Nicoli Sturgeon da podnese službeni zahtjev britanskoj vladi da se održi novi referendum o neovisnosti Škotske. Britanska vlada odbacila je mogućnost novog referendum o neovisnosti Škotske koji bi se trebao održati krajem 2018....

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Škotski parlament podržao održavanje referenduma

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Mar.2017

EDINBURG- Škotski parlament podržao je prijedlog prvog ministra Škotske Nikole Stardžen o održavanju referenduma o nezavisnosti Škotske...Očekivana podrška skupštine u Edinburgu omogućila je Stardženovoj da traži dozvolu britanskog parlamenta da se započnu pripreme za održavanje referenduma...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.