Skoro polovina hrane u svetu završi u smeću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jan.2013, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skoro polovina hrane u svetu završi u smeću

LONDON -

Skoro polovina hrane u svetu, odnosno oko dve milijarde tona, završi u smeću, pokazuju danas objavljeni rezultati istraživanja koje je sproveo britanski Institut za mehaničko inženjerstvo, a prenosi Bi-Bi-Si.

To je posledica lošeg skladištenja hrane, stroge prodaje do datuma važenja, loše ponude i probirljivosti potrošača, dodaje se u izveštaju instituta, a prenosi agencija AFP.

Zapanjujuća >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << količina

Istraživanje ukazuje i da do 30 odsto povrća u Britaniji ne bude ubrano zbog njegovog fizičkog izgleda, kao i da svake godine bude bačeno između 30 i 50 odsto od četiri milijarde tona hrane proizvedene širom sveta.

"Količina bačene hrane širom sveta je zapanjujuća. To je hrana koja bi mogla biti iskorišćena da ishrani rastuću svetsku populaciju - kao i one koji danas žive u gladi", rekao je Dr Foks, šef odeljenja za energiju i životno okruženje pri Institutu za mehanički inženjering.

"Reč je o takođe bespotrebnom korišćenju zemljišta, vode i energetskih resursa koji se koriste u proizvodnji, procesuiranju i distribuciji ove hrane", rekao je Foks.

"Uzroci ovakve situacije kriju se u lošim poljoprivrednim praksama, neadekvatnom transportu i infrastrukturi skladištenja hrane, kao i u supermarketima koji traže kozmetički savršene namirnice", rekao je Foks.

Usevi koji se nikada ne pojedu

Izveštaj pod nazivom "Globalna hrana: da se ne baca bilo bi je dovoljno", takođe pokazuje da ogromne količine vode, ukupno 550 milijardi kubnih metara, bivaju iskorišćene za rast useva koji se nikada ne pojedu.

Institut dodaje da bi tražnja za vodom radi proizvodnje hrane mogla porasti do 2050. godine na između 10 i 13 biliona kubnih metara.

Ujedinjene nacije (UN) predviđaju da će do 2075. godine na zemlji živeti tri milijarde ljudi više, čime će globalna populacija porasti na 9,5 milijardi.

"S obzirom da se vodeni, zemljišni i energetski resursi nalaze pod sve većim pritiskom kako bi zadovoljili ljudsku tražnju, inženjeri imaju ključnu ulogu u sprečavanju bacanja i rasipanja hrane, putem razvijanja efikasnijih načina uzgajanja, transporta i čuvanja hrane", rekao je Foks.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DOK NEKI GLADUJU: Polovina hrane u svetu završi u smeću!

Izvor: Telegraf.rs, 10.Jan.2013

To je posledica lošeg skladištenja hrane, stroge prodaje do datuma važenja, loše ponude i probirljivosti potrošača, dodaje se u izveštaju Instituta

Nastavak na Telegraf.rs...

Polovina svetske hrane završi u smeću

Izvor: RTS, 11.Jan.2013, 00:48

Dve milijarde tona, što je polovina svetske hrane, završi u smeću, pokazalo istraživanje Instituta industrijskih inženjera...Oko polovina svetske hrane, dve milijarde tona, završi u smeću, pokazalo je istraživanje britanskog Instituta industrijskih inženjera, koje prenosi Bi-Bi-Si...Bacanje...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.