
Izvor: RTS, 11.Jan.2013, 00:48 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Polovina svetske hrane završi u smeću
Dve milijarde tona, što je polovina svetske hrane, završi u smeću, pokazalo istraživanje Instituta industrijskih inženjera.
Oko polovina svetske hrane, dve milijarde tona, završi u smeću, pokazalo je istraživanje britanskog Instituta industrijskih inženjera, koje prenosi Bi-Bi-Si.
Bacanje hrane u đubre je posledica lošeg čuvanja namirnica, strogih propisa o njenoj prodaji do tačno određenog datuma, prevelike količine naručenih proizvoda i izbirljivosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kupaca, pokazala je studija Instituta industrijskih inženjera.
Trećinu bačene hrane čini hleb, a četvrtinu povrće, dok 20 odsto voća završi na otpadu, pokazuju podaci britanske vlade.
Istraživanje je pokazalo da se oko 30 odsto povrća u Velikoj Britaniji ne bere, niti prikuplja isključivo zbog izgleda koji ne zadovoljava kriterijume velikih trgovačkih lanaca.
Svake godine u smeću završi između 30 i 50 odsto od četiri milijarde tona hrane proizvedene širom sveta, a najviše u evopskim zemljama i Sjedinjenim Državama.
Studija je utvrdila i kako se 550 milijardi kubnih metara vode potroši na uzgoj useva koji nikada ne budu pojedeni.
Ekspert za hranu Stefan Gejts ističe da bi ljudi više marili za hranu kada bi kuvali više, odnosno kada bi učestvovali u njenom spremanju, jer, kako kaže, pogotovo deca nisu svesna tog procesa.
Neki stručnjaci navode da je ključ u edukaciji i da ljudi moraju više pažnje da obraćaju na rokove upotrebe hrane kako bi je na osnovu toga koristili.