Reforma školstva zategla nerve Britancima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2010, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reforma školstva "zategla nerve" Britancima

LONDON -

Velika Britanija se diči svojim opštim obrazovnim sistemom koji se smatra jednim od najstarijih i najorganizovanijih u svetu, posebno u pogledu jedinstvenog cilja kome teži da stvori "dobro zaokruženu osobu", ali najavljenim reformama se ne raduju ni nastavnici, ni studenti, ni srednjoškolci, ni roditelji.

Britanski sekretar za obrazovanje Majkl Gouv je u sredu objavio opsežan vladin program reforme školstva, nazvan "beli papir" u kome su predviđene brojne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izmene i za učitelje i za đake, a studentima, pored ostalog, preti trostruko povećanje školarina.

Nekoliko desetina hiljada studenata i srednjoškolaca demonstriralo je juče širom zemlje protiv vladinih namera. U centru Londona, u ulici gde su brojna ministarstva, demonstranti su zaustavljeni i bilo je koškanja sa policijom, paljenja transparenata i oštećen je policijski kombi.

Policija je sprečila demonstrante da priđu sedištu Liberalno-demokratske stranke, mlađeg partnera u vladajućoj koaliciji, na koju su studenti posebno kivni, pošto je u predizbornoj kampanji obećavala da će se usprotiviti rastu školarina.

Policija je reagovala poučena iskustvom od pre dve sedmice kada su studenti protestovali u više univerzitetskih gradova, a u Londonu upali u sedište vladajuće Konzervativne stranke.

Studenti su tada uzvikivali: "Torijevci van. Uništićemo vam zgradu kako vi nama uništavate obrazovanje", podsećajući da su mnogi članovi vlade diplomirali na Oksfordu i Kembridžu kad je školovanje bilo besplatno, a sada smanjuju budžetska izdvajanja za visoko školstvo i podižu školarine sa prosečnih oko 3.300 na 9.000 funti.

"Belim papirom" su nezadovoljni i nastavnici, iako je predviđeno da se za profesiju spremaju u srednjim školama, ne na univerzitetima, iako im daju veća ovlašćenja da "disciplinuju" đake i u školi i van nje.

Britanska štampa navodi da "beli papir" vraća u britansko školstvo tradicionalni i konzervativni pristup učenju i vaspitavanju. Međutim, više sindikata nastavnika smatra da to znači "vraćanje časovnika unazad", ili "učenja naizust", prenela je agencija Rojters.

Neki sindikati čak traže da škole same određuju način ispitivanja učenika ističući da je završni ispit za 16-godišnjake "zaostala forma".

Britanski mališani kreću u školu sa pet godina. U osnovnu školu idu do 11, a u srednje škole do 16. godine. Poslednje dve godine pohađaju takozvani šesti stepen na kraju kojeg polažu za sertifikat GCSE.

Prema sada važećem "modelu", đaci tokom školovanja imaju u više navrata proveru znanja kroz testiranje, što aktuelna vlada i sekretar obrazovanja žele da reformišu jer je - isuviše lako.

Gouv se u "belom papiru" zalaže, pored ostalog, da vlada finansira kurseve za bivša vojna lica ili viškove u administraciji koji bi se tako osposobili da stanu kao nastavnici pred đake.

Mnogi smatraju da je ovakav "reformski" pristup zapravo udarac univerzitetima specijalizovanim za obuku nastavnog kadra, u vreme kada država reže izdvajanja za školstvo i istovremeno diže školarine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.