Raskošan nakit Marije Antoanete na aukciji u Ženevi

Izvor: N1 televizija, 20.Okt.2018, 09:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raskošan nakit Marije Antoanete na aukciji u Ženevi

Nakit Marije Antoanete, iz 18. veka, čuvan daleko od očiju javnosti, izložen je u Londonu pre aukcijske prodaje 14. novembra u Ženevi.

Aukcijska kuća Sotbi je saopštila da nakit pokazuje "čarobnost" te poslednje francuske kraljice.

Među najlepšim komadima nakita je ogrlica od prirodnih dijamanata, procenjena na između 870.000 i 1,75 miliona evra, par minđuša i ogrlica od bisera.

"Romansa, čarolija i univerzalnost Marije Antoanete (1755-1793.) >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << govori o sofisticiranosti nekadašnjeg režima", rekao je predstavnik Sotbija Andres Vajt Koreal koji je uporedio nakit supruge kralja Luja XVI s Kleopatrom i Lejdi Dajanom.

"Ako neke kraljice imaju veću političku ili istorijsku težinu, sigurno je da je Marija Antoaneta imala stila", rekao je predstavnik aukcijske kuće.

Kraljica je pre pokušaja bekstva iz Francuske s Lujem XVI i decom, poslala nakit u Brisel, odakle je kasnije poslat njenim rođacima u Austriji.

Francusku revoluciju jedino je preživela njihova ćerka, Marija Tereza od Francuske kojoj je predat nakit.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Nakit kraljice Marije Antoanete izložen pred prodaju u Londonu

Izvor: Radio 021, 20.Okt.2018

Nakit Marije Antoanete, iz 18. veka, čuvan daleko od očiju javnosti, izložen je danas u Londonu pre aukcijske prodaje 14. novembra u Ženevi...Aukcijska kuća Sotbi je saopštila da nakit pokazuje "čarobnost" te poslednje francuske kraljice. Među najlepšim komadima nakita je ogrlica od prirodnih...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.