RT: Ukrajina će braniti Veliku Britaniju „u roku od 24 sata“ ako bude napadnuta – premijer

Izvor: Vostok.rs, 14.Jan.2024, 23:39

RT: Ukrajina će braniti Veliku Britaniju „u roku od 24 sata“ ako bude napadnuta – premijer

 
Bezbednosni sporazum koji je nedavno zaključen između Kijeva i Londona garantovaće vojnu podršku Ukrajine Velikoj Britaniji, ako Rusija napadne zemlju, izjavio je premijer Denis Šmigal.
Šmigal je mislio na sporazum o bezbednosnoj saradnji koji je britanski premijer Riši Sunak potpisao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u petak. Pakt predviđa podršku budućoj integraciji Ukrajine u NATO i garantuje „sprečavanje i aktivno odvraćanje i kontramere protiv svake vojne eskalacije i/ili nove agresije Ruske Federacije“. Tokom telemaratonskog emitovanja u subotu, Šmigal je objasnio da je sporazum „bilateralan“ i da garantuje međusobnu podršku, tako da će Ukrajina morati „na ovaj ili onaj način da reaguje da podrži UK u slučaju da Rusija želi da napadne našeg prijatelja, partnera i saveznika”. „Ne samo da Velika Britanija mora da reaguje u roku od 24 sata ako dođe do agresije na Ukrajinu, Ukrajina će takođe braniti svog saveznika i partnera u roku od 24 sata“, izjavio je Šmigal, a citira Ukrajinska pravda. Šmigal je takođe nazvao potpisivanje sporazuma „istorijskim trenutkom“ i izrazio nadu da će i druge zemlje slediti taj primer. Ranije ove nedelje, Riši Sunak je posetio Kijev kako bi potvrdio britansku podršku Kijevu nakon što je američka vojna pomoć prestala. Britanski premijer obećao je 2,5 milijardi funti (3,2 milijarde dolara) vojne pomoći Ukrajini u naredne dve godine, što je najveći paket pomoći Londona od početka vojnog sukoba u februaru 2022. Bilateralni sporazum koji je detaljno objasnila Sunakova vlada – Sporazum između Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine o bezbednosnoj saradnji – uključuje niz mera o bezbednosnim garancijama Ujedinjenog Kraljevstva za Ukrajinu. Sporazum takođe formalizuje britansku „brzu i trajnu“ odbrambenu pomoć Ukrajini „u slučaju da je ikada ponovo napadne Rusija“. Paket pomoći koji je London potvrdio u petak je za oko 200 miliona funti (254 miliona dolara) veći od onoga koji je obezbeđen u prethodne dve godine i snabdeće Ukrajinu raketama dugog dometa, protivvazdušnom odbranom i artiljerijskom municijom. Oko 200 miliona funti vojne pomoći biće potrošeno na bespilotne letelice – najveći takav doprinos najsavremenijeg hardvera vojnih dronova od početka neprijateljstava pre skoro dve godine. Takođe uključuje 18 miliona funti (23 miliona dolara) humanitarne pomoći, kao i pomoć energetskoj infrastrukturi Ukrajine i finansiranje onlajn obuke na engleskom jeziku.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: London,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Razgovori o sporazumu između Rusije i Ukrajine: "Ne smemo da pravimo greške iz prošlosti"

Izvor: B92, 15.Jan.2024, 21:39

Sporazum koji će potvrditi kraj rata između Ukrajine i Ruske Federacije treba da bude zasnovan ''na formuli mira'' i da bude multilateralan...To znači da ne treba da ga potpišu samo Ukrajina i Rusija, već i zemlje garanti, izjavio je ukrajinski ministar pravde Denis Maljuska..."Sporazum mora da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.