RT: London nastavlja da gura Kijev na ratnu stazu - ruski ambasador

Izvor: Vostok.rs, 25.Maj.2022, 09:36

RT: London nastavlja da gura Kijev na ratnu stazu - ruski ambasador

London nastavlja da gura Kijev „na ratnu stazu“ pružajući vojnu podršku i isporuke oružja Ukrajini, izjavio je ruski ambasador u Velikoj Britaniji Andrej Kelin. „London svom snagom tera Kijev na ratni put, ovo je važno, ne dozvoljavajući mu da se osvrne, iznoseći nove inicijative. Stalno stižu izveštaji da će novo oružje uskoro biti isporučeno“, rekao je ambasador u intervjuu za TV kanal „Rusija 24“. On je dodao da britanski premijer Boris Džonson razgovara sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim „svaki drugi dan“ i očigledno mu „ne dozvoljava da skrene sa ovog puta“. U međuvremenu, London pokušava da „izoluje“ ruske diplomate kako bi im otežao saopštavanje stava Moskve, dodao je Kelin, uključujući i u vezi sa vojnim sukobom u Ukrajini. „Što se tiče ambasade, donedavno nije imao ko da objasni naš stav o tome šta se dešava, jer zvanični London pokušava da izoluje naš diplomatski rad od ostatka sveta otežavajući kontakte. Prestali su i parlamentarni odnosi. Teško je, mogu vam reći, ali radimo“, rekao je on. Ambasador je takođe naveo da je medijski pejzaž u Velikoj Britaniji „potpuno očišćen“ od različitosti i da je sada nemoguće pronaći „bilo kakav alternativni članak“ nakon nametanja sankcija medijima poput RT-a i Sputnjika. Od početka ruske vojne operacije u Ukrajini, Britanija je bila jedan od najoštrijih kritičara Moskve i jedan od glavnih pristalica Kijeva. London je takođe jedan od ključnih dobavljača oružja za Ukrajinu, koji je obezbedio više od tri milijarde dolara vojne pomoći, od kojih je veliki deo došao u obliku oružja i druge vojne opreme. Moskva je krajem februara pokrenula vojnu operaciju velikih razmera u Ukrajini nakon sedmogodišnjeg sukoba u Donbasu i zbog neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma o prekidu vatre iz Minska. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske bili  su osmišljeni da regulišu status otcepljenih regiona unutar ukrajinske države, ali nikada nisu realizovani. Rusija sada zahteva da Kijev prizna ruski suverenitet nad Krimom i Lugansku i Donjecku Narodnu Republiku, te da se zvanično proglasi neutralnom zemljom koja nikada neće ući u NATO. Takođe, Rusija je saopštila da je cilj operacije zaštita stanovništva, kao i demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.
Izvor: RT Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu. Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.