RT: Asanž u pregovorima o priznanju krivice sa SAD – Volstrit žurnal

Izvor: Vostok.rs, 21.Mar.2024, 00:30

RT: Asanž u pregovorima o priznanju krivice sa SAD – Volstrit žurnal

Američko Ministarstvo pravde razmatra da li da dozvoli osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu da se izjasni krivim za prekršaj kako bi izbegao izručenje SAD pod optužbom za špijunažu, objavio je u sredu Volstrit žurnal.
Potencijalni sporazum bi omogućio da se Asanž izjasni krivim za pogrešno rukovanje poverljivim informacijama, a pet godina koje je već odslužio u londonskom zatvoru Belmarš mu se računa kao kazna, izjavili su neimenovani izvori za novine. Asanžovi advokati i američki zvaničnici održali su preliminarne razgovore poslednjih meseci kako bi skicirali moguću pogodbu, rekli su izvori. Međutim, Bari Polak, advokat zatvorenog novinara, izjavio je za novine da „nema znakova“ da je odeljenje spremno da prihvati dogovor. Ako bi se postigao dogovor, to bi okončalo pravnu bitku koja traje više od decenije. Nakon što ga je britanska policija uhapsila 2010. zbog optužbi za seksualne delikte koje je on negirao, Asanž je 2012. dobio azil u ambasadi Ekvadora u Londonu. Ponovo je uhapšen 2019. godine kada mu je Ekvador oduzeo azil i od tada je ostao u Belmaršu. Ministarstvo pravde je na dan hapšenja otpečatilo optužnicu protiv Asanža, tereteći ga za 17 tačaka za špijunažu. Ako bude izručen SAD i osuđen, bivšem šefu Vikiliksa preti kazna do 175 godina zatvora. Optužbe proizilaze iz njegovog objavljivanja poverljivog materijala do kojeg su došli uzbunjivači, uključujući dokumente Pentagona u kojima se detaljno opisuju navodni američki ratni zločini u Iraku i Avganistanu. Ministarstvo unutrašnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva odobrilo je njegovo prebacivanje u američki pritvor 2022. godine, ali Asanž – sada lošeg zdravlja nakon skoro pet godina u samici – uložio je više žalbi, od kojih nijedna nije bila uspešna. Prošlog meseca, Visoki sud Velike Britanije odložio je odluku o davanju poslednje šanse Asanžu da uloži žalbu na njegovo izručenje. Upotreba Zakona o špijunaži od strane Vašingtona za krivično gonjenje Asanža je kontroverzna, jer je novinar rođen u Australiji objavio, a ne ukrao, taj poverljivi materijal. Bivši američki predsednik Barak Obama je upravo iz tog razloga odbio da podnese tužbu protiv Asanža, uz obrazloženje da se njegova aktivnost ne razlikuje od aktivnosti bilo kog lista, te da je stoga zaštićena Prvim amandmanom Ustava SAD. S obzirom na izbore koji će se održati u novembru, američki predsednik Džo Bajden želi da izbegne „vrući politički krompir” izručenog novinara koji stiže u Vašington kako bi se suočio sa krivičnim gonjenjem, piše Volstrit žurnal.        Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

KRAJ ZA ASANŽA? Krenuo u pregovore sa Amerikom o priznavanju krivice - Pet godina je već odslužio u londonskom zatvoru

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Mar.2024

Američko Ministarstvo pravde razmatra da li da dozvoli osnivaču "Vikiliksa" Džulijanu Asanžu da se izjasni krivim za prekršaj kako bi izbegao izručenje SAD pod optužbom za špijunažu, prenosi "Volstrit džornal"...Potencijalni sporazum bi omogućio Asanžu da se izjasni krivim za pogrešno rukovanje...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.