Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Jun.2019, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RSE: Trampova poseta u srce bregzitovske krize

Poseta američkog predsednika Donalda Trampa Londonu mogla bi zakomplikovati nestabilnu političku situaciju u Velikoj Britaniji gde premijerka Tereza Mej napušta poziciju za nekoliko dana i gde se vodi ogorčena borba za njenog naslednika koji zemlju treba da izvede iz EU, ocenjuju američki i britanski mediji, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).

I pre nego što je počeo posetu Velikoj Britaniji, Tramp je potkopao diplomatske norme tako što je uzdrmao tamošnju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ionako neizvesnu političku situaciju, piše Njujortk tajms.

List prenosi da je američki predsednik rekao da sledeći britanski premijer treba da se "udalji" od pokušaja da postigne dogovor o povlačenju iz EU i da na pregovore s EU treba da ide populista Najdžel Faraž, dok bi premijer mogao biti bivši ministar spoljnih poslova Boris Džonson.

U intervjuu za londonski Sandej tajms Tramp je kritikovao premijerku Mej koja je na funkciji još ove nedelje pošto je prošlog meseca najavila ostavku nakon što je britanski parlament više puta odbio njen plan za Bregzit.

Njujork tajms ocenjuje da se s približavanjem roka za izlazak Velike Britanije iz EU povećava neizvesnost oko naslednika Mej i da su komentari američkog predsednika povećali stepen nestabilnosti.

Trampova više puta odlagana poseta, koja počinje danas s puno kraljevske pompe i drugih aktivnosti, podudara se s najnižom tačkom Bregzita, ocnjuje Vašington post. List dodaje da bi poseta mogla dodatno zakomplikovati situaciju zbog Trampovog upornog navijanja za izlazak Velike Britanije iz EU i njegovih teorija kako to treba da izvede.

Žitelji Londona se protive Trampovim stavovima o Evropi, NATO, trgovini, ljudskim pravima, klimatskim promenama i drugim pitanjima i planiraju masovne ulične demonstracije tokom posete na kojima organizatori očekuju oko 250 hiljada ljudi.

Kolumnistkinja Vašington posta En Eplbom piše da Trampova poseta nema nikave veze s bilo kakvim poslom, sporazumom ili dogovorom, jer u Londonu nema nikog s kim može pregovarati. Poseta ne doprinosi ni SAD niti Velikoj Britaniji, ali će ispuniti ono što je njemu najvažnije – fotografisaće se s britanskom kraljicom i prinčevima, ocenjuje ona.

Britanski Indipendent piše da uprkos kontroverzama i nezadovoljstvu javnosti zbog trodnevne državne posete predsednika SAD Londonu, postoje pitanja na koja će se usredsrediti Tramp i njegov tim - Iran, Huavej, kao i trgovinski odnosi dve zemlje posle Bregzita.

Velika Britanija smatra državne posete načinom slavljenja i jačanja odnosa dve suverene zemlje i svakako ne bi trebalo da budu pitanje ega, ali to je nešto što Tramp očigledno ne razume, piše Observer, nedeljni sestrinski list Gardijana.

Kada se Tramp žali na kinesku trgovinsku praksu, dužničku diplomatiju, Huavej, Iran ili Severnu Koreju, možda ima pravo, ali, pošto je identifikovao takve probleme, on ih pogoršava - ubeđivanjem, pretnjama, nametanjem lakih brzih popravki, zatim povlačenjem, pa nuđenjem samita koje potom odbacuje, ocenjuje Observer.

To je problem vizije i strategije, odnosno problem neznanja i arogancije, ocenjuje britanski list ističući da najveći problem proizlazi iz Trampove hronične sklonosti da se sve vrti oko njega. Kako on to vidi, on je SAD.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.