Prokletstvo Kenedijevih: Meri Kenedi pronašli mrtvu

Izvor: Glas javnosti, 18.Maj.2012, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prokletstvo Kenedijevih: Meri Kenedi pronašli mrtvu

Uzrok smrti još nije poznat, mada američki mediji navode da je 52-godišnja Meri pronađena obešena.Robert F. Kenedi, advokat i radio-voditelj, bratanac je nekadašnjeg američkog predsednika Džona F. Kenedija i sin senatora Roberta F. Kenedija, koji su ubijeni šezdesetih godina.

Brak sa Meri 1994. godine bio mu je drugi, a par je za 16 godina zajedničkog života dobio četvoro dece. Meri Kenedi, arhitekta, imala je problema sa zakonom zbog konzumiranja droge i alkohola i dva puta >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je bila privođena zbog vožnje u takvom stanju u vreme razvoda 2010. godine, navodi BBC.

Američka medijska kompanija Ej-Bi-Si (ABC) je navela da su jedan član porodice i drugi izvori rekli da se Meri Kenedi obesila, a Njujork dejli njuz je izvestio da je telo pronađeno u ambaru iza porodične kuće.

Kenedijevi umiru tragično 

Više članova moćne američke porodice tragično je nastradalo. Predsednik Džon F. Kenedi ubijen je 1963. godine u Dalasu. U američke anale je ušla fotografija sićušnog trogodišnjeg dečaka koji je, daleke 1963. godine, ispred kovečega u kojem je bilo telo njegovog ubijenog oca - podigao ruku i salutirao. Bio je to Džon Kenedi-mlađi, koji je potpuno neočekivano, na tako ozbiljan i dostojanstven način odao poštu svome ocu, na kojeg je u Dalasu izvršen atentat.

"Ne sećam se tog trenutka, nije mi ostao u pamćenju, bio sam mali," mnogo kasnije je izjavio Džon-mlađi. Ta slika je, ipak, postala "lična karta" sina ubijenog predsednika i mnogi kažu da je taj trenutak nekako odredio i najavio tragičnu sudbinu koja će ga snaći.

Godine 1999, mali privatni avion kojim je pilotirao Džon Kenedi-mlađi nestao je u vodama Atlantika. Poznati plejboj, kojeg je magazin Pipl proglasio za najzgodnijeg i najpoželjnijeg muškarca Amerike, krenuo je na svadbu svoje rođake, Rori Kenedi, najmađe kćerke Džonovog strica Roberta Kenedija, koji je ubijen 1968.

Posle ubistva oca, život malog Džona je krenuo drugačijim tokom. Majka Žaklina - Džeki Kenedi, koja se ponovo udala za grčkog brodovlasnika Aristotela Onazisa, držala je svoje dvoje dece - Džona i Karolinu - podalje od očiju javnosti. Mislila je da će ih tako zaštiti od bremena slave koje pritiska živote javnih ličnosti.

Džon Kenedi-mlađi odrastao je u relativno normalnoj atmosferi, školovao se, završio pravo, dobio posao kao pomoćnik državnog tužioca u Njujorku. Njegove zrelije godine pokazale su, međutim, da nije mogao da pobegne od porodične sudbine, ni od interesovanja javnosti.

Zgodan i ataktivan, on je 1996. godine proglašen za najpoželjnijeg muškarca Amerike. Život je provodio sa pripadnicima džet-seta, među poznatim ličnostima, a pored njega su prodefilovale mnoge atraktivne devojke, među kojima su bile i glumica Deril Hana i Madona.

Međutim, onda se iznenada smirio. Oženio sa relativno nepoznatom devojkom Kerolin Biset, sa kojom je nastavio da živi u Njujorku. Te iste godine osnovao je magazin Džordž za koji je rekao da je "nešto više od obične politike".

Za svoj časopis, koji je doživeo pravi bum, Džon Kenedi-mlađi je jednom prilikom pozirao - nag.

Ekstravagancija i egocentrično ponašanje nisu nimalo strani Kenedijevima. U porodici su se u proteklih šest decenija događale razne afere, skandali, tragedije... Mnogi su ubeđeni da je neko čudno prokletstvo prati Kenedijeve.

Legenda o prokletstvu

Sve je počelo od irskog imigranta Džozefa Kenedija, koji se, po dolasku u Ameriku 1914. godine "trbuhom za kruhom", oženio Rouz Ficdžerald, sa kojom je imao devetoro dece. Džozef je bio "beskrupulozno ambiciozan", odlučan da stvori bogatstvo, postane moćan, opisuju dedu Džona Kenedija-mlađeg.

Tragedije su počele pogibijom najstarijeg sina, koji je bio pilot u Drugom svetskom ratu. Ređali su se nemili događaji - jedna od ćerki, Rozmeri, rođena bolesna, smeštena je zauvek u specijalizovanu ustanovu za mentalne bolesti. Na insistiranje roditelja je podvrgnuta novoj metodi (lobotomiji) za lečenje mentalnih bolesti. Probudila sa sa oštećenim mozgom. Živela je skoro četiri decenije u mentalnoj ustanovi kao biljka gde je i umrla 2005. godine. Druga kćerka, Ketlin, poginula je 1948. godine u avionskoj nesreći.

Zatim, 1963. godine, dolazi atentat na najambicioznijeg sina, Džona Kenedija, koji je uspeo da se popne lestvicama slave sve do Bele kuće. Uspeh Džona Kenedija bio je doživljen u porodici toliko snažno, da se otac Džozef, kažu, od prevelike sreće i šoka, šlogirao kada je Džon pobedio na predsedničkim izborima.

Robert Kenedi, Džonov brat i bliski saradnik, takođe je ubijen 1968. godine, u trenutku kada se borio da i on postane predsednik. Robertova deca, kojih je bilo devetoro, doživela su takođe veliki broj tragedija. Jedan sin - Dejvid, umro je 1984. od droge, drugi - Majkl, poginuo je 1997. u nesreći na skijanju.

Edvard Kenedi, koji je jedini od četvorice braće umro prirodnom smrću, 2010, takođe je imao niz afera. On je dvaput za dlaku izbegao pogibiju. Najpre je 1964. godine, preživeo pad aviona koji je usmrtio dva njegova saputnika, a pet godina kasnije imao je automobilsku nesreću. Sleteo je s mosta u vodu, njegova sekretarica se tom prilikom udavila, a on je napustio mesto nesreće i događaj prijavio tek posle nekoliko sati.

Kasnije je izjavio da je bezuspešno pokušavao da spase svoju prijateljicu ali mu nije uspelo. Američka javnost mu to nikad nije oprostila i mnogo se pričalo zašto je Ted čekao toliko dugo da obavesti policiju o udesu.

Tragedija je pratila i drugu generaciju. Tedov sin Ed Kenedi junior sa samo 14 godina oboleo je od raka i amputirana mu je noga. Robertov sin Dejvid umro je u 29. godini od prevelike doze heroina. Njegov stariji brat Majkl poginuo je na skijanju u Koloradu 1997. godine.

Ko je prokleo Kenedijeve

Ženska strana klana Kenedijevih, prošla je malo bolje. Džozefova žena Rouz Ficdžerald Kenedi, umrla je 2005. u 105. godini i uspela je da prevlada sve nesreće koje su odnele njene najmilije.

Najpoznatija i najvoljenija bila je sigurno Džeki Kenedi. Ni nju ulaskom u porodicu tragedije nisu zaobišle. Godine 1954. doživela je pobačaj, a dve godine kasnije rodila je mrtvu devojčicu. Godine 1963. Džeki je ostala bez još jednog deteta, sina Patrika, koji je umro samo dva dana nakon rođenja.

Postoji nekoliko priča o tome ko je "prokleo" Kenedijeve. Sve one spominju poznatog rabina kog su Džozef ili Rouz Kenedi uvredili. Rabin ih je zbog toga prokleo da pate do kraja života. S obzirom da je Rouz nadživela svu decu, priča se da je kletva bila baš ta - da sva deca umru pre nje. Realno govoreći, ova priča ima sve elemente urbane legende. Ime čuvenog rabina se menja od priče do priče, kao i kako je glasilo tačno prokletstvo.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.