Pretty Loud: Uspeh nije nastup u Londonu, već svaka devojčica koja se izbori za sebe

Izvor: Megafon.co, 08.Mar.2021, 15:00

Pretty Loud: Uspeh nije nastup u Londonu, već svaka devojčica koja se izbori za sebe

“Muzika me pokreće, ona je moj život. Ovde sam pronašla način da se muzikom borim protiv stvari koje mi smetaju u mojoj zajednici, kao što su rana udaja, obespravljenost žena i diskriminacija”, priča sedamnaestogodišnja Zlata Marinković.
Zlata je jedna od Dvanaest mladih Romkinja iz Niša i Beograda koje su deo prvog ženskog romskog benda u svetu Pretty Loud. One su pametne, lepe, hrabre i odlučne. Naše devojke o kojima govori cela Srbija. Pesmom, kroz rep >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << i hip-hop šalju jasnu poruku da su dečiji brakovi krivično delo, a ne tradicija. Da žene nisu svojina, kao i da je obrazovanje jedna od najvažnijih stvari za svaku devojčicu iz romske zajednice.
Pretty Loud – Foto – Saša Đorđević
Bend Pretty Loud postoji od 2014. godine, kao deo GRUBB fondacije. Ova Fondacija pomaže deci iz romske zajednice u Nišu i Beogradu da lakše savladaju gradivo u školi i organizuju im brojne radionice. Zahvaljujući  podršci koju su dobile ove devojke krenule su da jasno „dižu glas“ za sve romske devojčice.
Članice benda imaju između 14 i 27 godina. Tekstove na romskom, srpskom i engleskom kao  i muziku pišu same i uz pomoć mentora. Odlučile su da svoju poruku pošalju upravo kroz rep i hop – hop, jer je to ritam koji mladi vole i odlično se uklapa sa romskim tradicionalnim melosom, kažu devojke.
Imamo snove i pravo na njih Devetnaestogodišnja Anastasija Amzić u GRUBB je došla kako bi lakše savladala matematiku, ali je u međuvremenu postala deo muzičke sekcije. A onda i članica Pretty Loud sastava. Za razliku od mnogih devojčica koje nemaju podršku porodice, njoj njena daje „vetar u leđa“.
“Mojim roditeljima se sviđa što radimo nešto za sebe, nismo napustile školu i udale se. Mi imamo svoje snove i pravo na njih. Pokušavamo da objasnimo devojčicama koje nas slušaju da za brak ima vremena. Da vrede onoliko koliko veruju u sebe. O tome i pevamo u pesmama“, priča Anastasija.
Pretty Loud – Foto – Saša Đorđević
Još jedna Zlata iz niškog dela grupe, Zlata Usković, ističe važnost obrazovanja koje je godinama bilo zanemareno kod romske dece, posebno kod devojčica. Iako  ima samo 17 godina, kaže da su mnoge njene drugarice iz osnovne škole u brak stupile  sa samo 14 ili 15 godina, neke su napustile i osnovnu školu.
Maloletnički brakovi Poražavajuće podatke o maloletničkim brakovima pokazuje i Unicefovo istraživanje “Dečiji brakovi u romskoj zajednici u Srbiji”. Više od polovine romskih devojčica u brak stupi pre punoletstva. Dok se sa 14 ili 15 godina uda oko 15 % njih.
Više od dve deceniije za prava žena bori se Nišlijka Ana Saćipović. Osnivačica organizacije Osvit, koja je pokrenula prvi SOS telefon za žrtve nasilja na romskom jeziku.
“Ove devojke pokazuju da godinama radimo pravu stvar. Ne možete da zamislite koliko je bilo teško pre 20 godina otići među Romkinje i Rome i govoriti da žene nisu roba i nečija svojina. Danas smo ovde dočekali da se na jeziku koji je prilagođen 21. veku, za prava Romkinja napokon bore mlade devojke. Tinejdžerke su i naša ciljna grupa, a nema boljeg načina da im zajedno pošaljemo poruku nego na maternjem jeziku, kroz muziku koju vole da slušaju”, ponosno ističe Ana Saćipović.
Pretty Loud, priča koja traje Iako bend postoji već sedam godina, priča o njima tek nedavno je zainteresovala javnost na način koje zaslužuju. Nakon što su objavile pesmu i spot koji prikazuje kako se devojka bori protiv neželjenog braka, krenule su da grade i internacionalnu karijeru. Nastupile su u Londonu, na festivalu “Žene sveta”. Mnogi taj njihov nastup i intervju na BBC-ju vide kao najveći uspeh. Ali njima su  najveća nagrada devojčice koje žele da budu kao one.
Pandemija korone otežava zajedničke vežbe  iz Niša i Beograda, ali nadaju se da će uskoro nastaviti  nastupe. Pripremaju novi spot, a nadaju se nastupima i duetima sa svetskim zvedama. Potrebno im je da budu što vidljivije, kako bi devojčice širom sveta prepoznale važnost njihove poruke.
Tekst: MIC


Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.