Izvor: Radio 021, 30.Nov.2020, 19:50

Premijerka Škotske za još jedan referendum o nezavisnosti

Premijerka Škotske Nikola Sterdžon nagovestila je danas da bi se mogla obratiti sudu za dozvolu da se održi još jedan referendum o nezavisnosti Škotske, ako London pokuša da ga blokira, preneo je Rojters.

Škoti su odbili nezavisnost 2014. godine, ali su Bregzit i britanska vlada u vezi sa krizom kovid-19 pojačali podršku secesiji, a većina anketa pokazuje da je većina sada naklonjena razbijanju Ujedinjenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Kraljevstva, navodi britanska agencija.

Izbori za delegirani parlament Škotske održaće se u maju, a očekuje se da će snažni nastup imati partija škotske premijerke Škotska nacionalna partija (SNP), koja traži mandat za još jedan referendum o nezavisnosti.

Sterdžon je rekla da želi još jedno glasanje "u ranom delu sledećeg mandata škotskog parlamenta", uz čak moguće glasanje na jesen 2021. godine.

Britanski premijer Boris Džonson je rekao da je glasanje 2014. godine na kojem su Škoti glasali 55-45 odsto protiv nezavisnosti bilo presudno i da njegova vlada smatra da u bliskoj budućnosti ne bi trebalo da bude drugog referenduma.

London mora dati dozvolu za bilo koji plebiscit, a u izjavi za BBC radio Sterdžon je rekla da neće sprečiti preduzimanje pravnih mera ukoliko Džonson blokira još jedno glasanje.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.