Premijerka Škotske za još jedan referendum o nezavisnosti

Premijerka Škotske Nikola Sterdžon nagovestila je danas da bi se mogla obratiti sudu za dozvolu da se održi još jedan referendum o nezavisnosti Škotske, ako London pokuša da ga blokira, preneo je Rojters.
Premijerka Škotske za još jedan referendum o nezavisnosti
Foto: Pixabay
Škoti su odbili nezavisnost 2014. godine, ali su Bregzit i britanska vlada u vezi sa krizom kovid-19 pojačali podršku secesiji, a većina anketa pokazuje da je većina sada naklonjena razbijanju Ujedinjenog Kraljevstva, navodi britanska agencija.
 
Izbori za delegirani parlament Škotske održaće se u maju, a očekuje se da će snažni nastup imati partija škotske premijerke Škotska nacionalna partija (SNP), koja traži mandat za još jedan referendum o nezavisnosti.
 
Sterdžon je rekla da želi još jedno glasanje "u ranom delu sledećeg mandata škotskog parlamenta", uz čak moguće glasanje na jesen 2021. godine.
 
Britanski premijer Boris Džonson je rekao da je glasanje 2014. godine na kojem su Škoti glasali 55-45 odsto protiv nezavisnosti bilo presudno i da njegova vlada smatra da u bliskoj budućnosti ne bi trebalo da bude drugog referenduma.
 
London mora dati dozvolu za bilo koji plebiscit, a u izjavi za BBC radio Sterdžon je rekla da neće sprečiti preduzimanje pravnih mera ukoliko Džonson blokira još jedno glasanje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet