Poznanj - domaćin novog samita u okviru Berlinskog procesa

Izvor: VOA, 17.Jul.2018, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poznanj - domaćin novog samita u okviru Berlinskog procesa

Uz poruku da se iduće godine vide u Poznanju, na narednom samitu u okviru Berlinskog procesa, zamenik ambasadora Poljske Andžej Kinđuk je ocenio da bi region Zapadnog Balkana trebalo da preuzme vlasništvo nad celokupnim procesom. Na tribini održanoj u utorak u Beogradu, na kojoj je razmatran Berlinski proces posle samita u Londonu, Andžej Kinđuk je rekao da se intenzivno radi na planiranju agende samita, i dodao da će biti nastavljen rad na postojećim temama: "Naravno da smo već počeli pripreme za samit, održane su konsultacije sa nekim zemljama, sa međunarodnim organizacijama, sa zemljama Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju. Želja nam je da čujemo i vaše mišljenje i vaše predloge, i nadam se da će biti moguće i da ćemo biti u stanju da i te predloge unesemo u agendu našeg predsedavanja". Prema rečima koordinatorke Foruma civilnog društva Berlinskog procesa Ane Marjanović Rudan potrebno je da se Berlinski proces proširi temom vladavine prava, odnosno pitanjima zarobljene države, slobode medija, kao i pitanjima bezbednosti i migracija, ali i zaštite životne sredine. Region treba da preuzme vlasništvo nad procesom, i da se na pola godine organizuju samiti premijera regiona i to u jednom od gradova zapadnog Balkana, predložila je Marjanović Rudan: "Veoma nam je važna podrška koju zemlje članice EU i institucije EU pružaju tom procesu. Ali to polako treba da postaje nešto što je autohtoni i organski proces našeg regiona. U tom smislu mislim da je jako važno da, ne samo lideri, nego i civilno društvo budu konsultovani u periodu kada se pravi agenda za naredni samit, kao i u periodu kada se dizajniraju sami proizvodi sa tog samita", istakla je Marjanović Rudan. Direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić istakla je da je samit doneo najviše napretka u sektoru bezbednosti, a da su najvažnija dostignuća usvajanje mape puta koja se tiče malokalibarskog naoružanja, deklaracija o borbi protiv modernog ropstva, prinudnog rada i trgovine ljudima, deklaracija o razmeni bezbednosnih podataka, kao i saradnja u borbi protiv sajber pretnji.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

"Kuda dalje sa Berlinskim procesom?"

Izvor: B92, 17.Jul.2018

Jedan od prioriteta samita u okviru Berlinskog procesa koji će iduće godine biti održan u poljskom gradu Poznanj biće borba protiv korupcije...Predstavnici civilnog društva u Srbiji ocenjuju da taj proces "ne odumire" i preporučuju da se među njegove ciljeve uključi i pitanje vladavine prava...Na...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.