Portret Čedomilja Mijatovića u vlasništvu Srbije

Izvor: B92, 05.Feb.2021, 10:53

Portret Čedomilja Mijatovića u vlasništvu Srbije

Ambasada Srbije u Londonu je objavila da je Srbija postala bogatija za umetnički portret Čedomilja Mijatovića, jednog od prvih 16 akademika Srpske kraljevske akademije i njenog drugog predsednika, kao i utemeljivača Narodne banke Srbije.

Ambasadorka Srbije u Londonu Aleksandra Joksimović je istakla da se za pomoć u dolaženju do slike, obratila uglednom britanskom advokatu srpskog porekla Petru Orliću, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je portret otkupio i donirao Ambasadi Srbije u Londonu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Kao deo šire brige za srpsko istorijsko nasleđe, što je jedan od prioriteta Ministarstva spoljnih poslova i srpske diplomatske mreže širom sveta, smatrala sam da bi bilo od istorijske važnosti da se slika otkupi, postane vlasništvo Srbije i zadrži izložena u prostorijama Ambasade", izjavila je ona.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova izdatim tim povodom se navodi da je Mijatović kao šestostruki srpski ministar finansija, višestruki ministar inostranih dela i dugogodišnji poslanik Kraljevine Srbije u Londonu, ostavio neizbrisiv pečat i na britansko - srpske odnose. Bio je potpisnik i trgovinskog sporazuma sa SAD iz 1881. koji se označava kao uspostavljanje diplomatskih odnosa dve države. Portret je više decenija bio u vlasništvu Majkla Tavenora, starešine katedrale u Herfordu koji je sliku dobio od kćerke Čedomilja Mijatovića Milice Prajor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.