Počela pretprodaja obveznica Srpske od 350 miliona evra

Izvor: Capital.ba, 20.Apr.2021, 14:42

Počela pretprodaja obveznica Srpske od 350 miliona evra

LONDON – Investiciona banka Societe Generale objavila je na Londonskoj berzi da će od danas do 30. aprila trajati period stabilizacije cijena obveznica koje Republika Srpska namjerava da proda u iznosu od 350 miliona evra. Foto: Vlada RS/Ilustracija Societe Generale, kao koordinator za stabilizaciju, obavijestio je menadžere da mogu da stabilizuju ponudu hartija od vrijednosti RS u skladu sa regulativom >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << EU. Boris Majstorović, direktor brokerske kuće “Eurobroker”, pojašnjava za CAPITAL da postoje tri segmenta u vezi sa emisijom obveznica, te da navedeni period stabilizacije ide prije IPO. „IPO je primarna emisija, gdje svi koji žele mogu da kupe obveznice i u određenom periodu potražuju obveznice, zatim se one prodaju potpuno ili djelimično, a nakon toga se uvrštavaju na berzu, odnosno na sekundarno tržište“, naveo je Majstorović. Stabilizacija je proces kojim se manipuliše tržišnom cijenom kako bi se postigla uspješna ponuda. Manipulacija tržišnom cijenom se sprovodi ograničeno u svrhu sprečavanja ili usporavanja pada cijene. To radi menadžer kupovinom i prodajom hartija od vrijednosti. Stabilizacija stvara utisak da postoji potražnja za hartijama od vrijednosti po određenoj cijeni ili po različitim cijenama. Stabilizacija bi trebala da bude ustvari jedan vid osiguranja od pada cijene obveznica. Obveznice u tom slučaju pretežno kupuju osiguravajuća društva ili investicione kompanije, u ovom slučaju je kao stabilizacioni menadžer navedena Societe Generale. Prije nego što se obveznice emituju menadžer kupi određenu količinu koliko procijeni da je dovoljno da bi se održala cijena nakon primarne emisije, on to poslije može povremeno puštati na prodaju kada se uvrsti na sekundarno tržište, odnosno na berzu. Podsjećamo, domaća javnost nije obaviještena o emisiji obveznica koju Vlada planira da sprovede na Londonskoj berzi. CAPITAL je prošle sedmice otkrio da je više predstavnika Ministarstva finansija Republike Srpske, predvođenih ministricom Zorom Vidović, predstavilo probranim investitorima stanje u Srpskoj i ponudu državnih obveznica. U analizi koju je Vlada naručila od rejting agencije “Moody's”, čije detalje smo objavili, navodi se da se zaduženje planira u iznosu od 350 miliona evra kako bi se „pokrio“ domaći dug koji dospijeva u ovoj godini, kao i očekivani budžetski deficit. “Moody's” je dodijelio RS privremeni rejting B3, što znači da je ulaganje u predstojeću emisiju obveznica “spekulativno i visoko rizično”. Premijer RS Radovan Višković je tek nakon objelodanjivanja podataka o emisiji potvrdio da se ista planira, ističući da je sve javno i otvoreno, iako to nije slučaj. CAPITAL: Svjetlana Šurlan Чланак Počela pretprodaja obveznica Srpske od 350 miliona evra се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Službenici u Vladi RS natjerani da potpišu izjavu o tajnosti emisije obveznica, domaći investitori bijesni

Izvor: Capital.ba, 20.Apr.2021

Vlada Srpske spremna da plati kamatu od čak pet odsto na zaduženje od 684,5 miliona KM Ministarstvo finansija spriječilo svaku mogućnost da, osim određenog kupca, neko drugi kupi međunarodne obveznice Srpske BANJALUKA – Domaći investitori, prije svega banke, fondovi i osiguravajuće kuće,...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.