Po istinu o Draži Mihailović u Moskvu

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 24.Okt.2010, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Po istinu o Draži Mihailović u Moskvu

Svi dosadašnji napori nisu urodili plodom, odnosno nisu dati odgovori na pitanja gde je Mihailović strijeljan i sahranjen. U otkrivanju ovih lokacija nije pomogla ni dokumentacija koja je dopremljena iz Londona od koje se očekivalo mnogo, upravo zbog toga se i razmišlja o Moskvi, govori za Blic član Komisije za otkrivanje istine o Draži Mihailoviću.
Komisija za otkrivanje istine o Draži Mihailoviću pomoć bi mogla >> Pročitaj celu vest na sajtu IstocnoSarajevo.net << da potraži u Moskvi. Po svemu sudeći, ruski arhivi su poslednja stanica Komisije jer svi dosadašnji napori nisu urodili plodom, odnosno nisu dati odgovori na pitanja gde je Mihailović strijeljan i sahranjen.
– Odluka o obraćanju Rusima je prijedlog koji ćemo razmatrati na sljedećoj sjednici. Jugoslavija je u vrijeme strijeljanja Mihailovića sa Rusijom sarađivala preko sovjetske ambasade, NKVD-a i vojnih instruktora koji su obučavali našu vojsku. Moguće je da je nešto od dokumentacije završilo i u tamošnjim arhivama. Tim prije što kad god je Mihailović na suđenju govorio o svojim vezama sa Sovjetima, sudija mu je oduzimao riječ. Ako, međutim, ni tamo ne bude tragova, pristupićemo sondaži lokacija, kaže Marković.
– Strijeljanje Draže Mihailovića je predstavljalo največu državnu tajnu, pa je moguče da lokacija na kojoj je Mihailović sahranjen nikada ne bude ni otkrivena, nastavlja Marković u intervjuu za Blic.
Dokumenta koja se tiču strijeljanja i sahrane Mihailovića nalazila su se u sefu Svetislava Stevanovića Ćeće, desne ruke Aleksandra Rankovića. Međutim, po dokumentu Drugog odjeljenja Službe bezbjednosti Srbije iz 1968, dokumentacija koja se tiče Draže je uništena.
– Od tih arhiva se najviše očekivalo, ali nije nađen nijedan dokument. Nisu pomogla ni dokumenta iz Engleske. Iz njih se može zaključiti samo da je u pitanju bilo montirano suđenje i u tom smislu ta građa je važna. Međutim, nema podataka koji bi ukazivali gdje je Mihailović strijeljan i sahranjen – navodi Marković. 

Po njegovim riječima, nestala je i dokumentacija vojnih sudova koja se nalazila u Sarajevu. Još 1975. se utvrdilo da nedostaju dokumenta. General Marko Kalođera je sproveo višegodišnju istragu i 1982. preuzeo je nestalu građu. Međutim, ne svu, nedostajala je ona koja bi dala odgovor o strijeljanju i grobu Mihailovića.
FORUM: NOVI SVJEDOK ISTORIJE Ja sam uhapsio Dražu!
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta IstocnoSarajevo.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta IstocnoSarajevo.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.