Pikasova slika prodata za 45 miliona dolara u Londonu

Izvor: Press, 06.Feb.2013, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pikasova slika prodata za 45 miliona dolara u Londonu

Pun boja portret pod nazivom ''žena koja sedi kod prozora'' (Woman sitting by a window) koji je naslikan 1932. godine, prodat je juče nepoznatom kupcu preko telefona, rekao je portparol ''Sotbija''.
    Pre aukcije očekivalo se da će slika biti prodata za iznos izmedju 39 miliona (25 miliona funti) i 54 miliona dolara (35 miliona funti) ali su se aukcionari zaustavili na 45 miliona, prenosi AFP.
    ''Oduševljeni smo što je ovaj monumentalni portret, koji predstavlja seriju >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << slika koje nas upoznaju sa njegovom 'zlatnom muzom' prikazan u  javnosti i što je kupljen za tako veliku sumu novca'', rekla je Helena Njumen iz aukcijske kuće ''Sotbi''.
    Pikaso je upoznao njegovu muzu u Parizu 1927. godine kada je ona imala 17 a on 45 godina. Oni su bili u tajnoj vezi godinama zbog njenih godina i Pikasovog braka sa ruskom balerinom Olgom Koklovom (Olga Khokhlova).
    Marija-Tereza Valter koja je bila inspiracija Pikasovim delima poput ''San'' i ''Mrtva priroda sa lalama'' rodila je umetnikovu ćerku Maju.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Press...






Povezane vesti

"Pikaso" za 45 miliona dolara

Izvor: Mondo, 06.Feb.2013

Portret Marije-Tereze Valter, koji je naslikao Pablo Pikaso prodat je na aukciji u Londonu za 45 miliona dolara...Portret ''Žena koja sedi kod prozora'' naslikao 1932. godine i "otišao" je u ruke nepoznatom kupcu preko telefona, saopštili su iz ''Sotbija''...Prema saopštenju iz "Sotbija" oni su očekivali...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.