Pikaso za 45 miliona dolara

Izvor: Mondo, 06.Feb.2013, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pikaso" za 45 miliona dolara

Portret Marije-Tereze Valter, koji je naslikao Pablo Pikaso prodat je na aukciji u Londonu za 45 miliona dolara.

Portret ''Žena koja sedi kod prozora'' naslikao 1932. godine i "otišao" je u ruke nepoznatom kupcu preko telefona, saopštili su iz ''Sotbija''.

Prema saopštenju iz "Sotbija" oni su očekivali da će slika biti prodata za 39 miliona ili 54 miliona dolara, ali su se aukcionari zaustavili na 45. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

''Oduševljeni smo što je ovaj monumentalni portret, koji predstavlja seriju slika koje nas upoznaju sa njegovom 'zlatnom muzom' prikazan u javnosti i što je kupljen za tako veliku sumu novca'', rekla je Helena Njumen iz aukcijske kuće ''Sotbi''.

Veliki umetnik je upoznao svoju muzu u Parizu 1927. godine. Odmah po upoznavanju, započeli su vezu kada je Mariji bilo samo 17 godina.

Dugo su bili u tajnoj vezi, zbog Pikasovih godina u tom trenutku (45), ali i zbog njegovog braka sa ruskom balerinom Olgom Koklovom. Na kraju mu je Marija rodila ćerku Maju.

Ona mu je bila inspiracija za mnoga dela poput "San" i ''Mrtva priroda sa lalama'' .

(MONDO)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

"Pikasova ljubavnica" za 45 miliona dolara

Izvor: Mondo, 06.Feb.2013

Portret Marije-Tereze Valter, koji je naslikao Pablo Pikaso prodat je na aukciji u Londonu za 45 miliona dolara...Portret ''Žena koja sedi kod prozora'' naslikao 1932. godine, a "otišao" je u ruke nepoznatom kupcu preko telefona, saopštili su iz ''Sotbija''...Prema saopštenju iz "Sotbija" oni su...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.